Frank Underwoods favoriete ribbetjes (je weet wel, uit House of Cards)

Congreslid Frank Underwood is ambitieus tot op de tanden en genadeloos manipulatief. Hij kan liegen of het gedrukt staat en drijf hem vooral niet in het nauw, want dan deinst hij nergens voor terug. Maar ook Frank Underwood heeft het weleens helemaal gehad met de politieke spelletjes in Washington. Op die momenten klopt hij graag aan bij het haveloze eettentje van Freddy voor een ‘rack of sticky, saucy ribs’. Frank komt namelijk uit het zuiden van Amerika en spareribs van de barbecue is zijn idee van comfort food. “Where I come from, in South Carolina, people didn’t have two pennies to rub together. A rack of ribs was a luxury. Like.... Christmas in July.”

Voor wie zich afvraagt waar ik het in hemelsnaam over heb: Frank Underwood bestaat niet echt. Hij is de hoofdpersoon uit de serie House of Cards – waarin hij op geniale wijze wordt neergezet door Kevin Spacey. Aanstaande vrijdag begint op Netflix seizoen 2 en ter ere daarvan heb ik geprobeerd Freddy’s ribbetjes na te maken. Het zijn ze misschien niet exact geworden, al is het maar omdat ik ze in de oven in plaats van op de barbecue gaar. En okay, wat allicht ook meespeelt is dat zowel Freddy als zijn ribbetjes net zo fictief zijn als Frank Underwood himself. Maar hee, hoe cool is het niet om vrijdag te gaan zitten voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen met een bordje kleverige, sauzige spareribs op schoot.

Hoe lang je spareribs laat garen is een kwestie van smaak. De minimumtijd die je nodig hebt is toch wel 40 minuten, waarna je de racks inkwast met barbecuesaus en ze nog 2 x 20 minuten verder laat garen. Na die 80 minuten is het vlees gaar, maar nog wel een beetje stug. Zelf vind ik ze het lekkerst na 2 uur + 40 minuten garen. Het vlees is dan heel sappig en laat zich gemakkelijk met de tanden van het bot trekken, maar het heeft nog wel beet. Wanneer je de racks 3 uur + 40 minuten laat garen valt het vlees bijna vanzelf van de botten, wat ook weer zo z’n charmes heeft.

voor 4 - 6 personen:
2 kilo spareribs

voor de kruidenmix:
2,5 el zoet paprikapoeder
2 tl versgemalen peper
2 tl grof zeezout
½ tl selderijzout
½ tl gemalen komijn
½ tl chilipoeder
50 g donkerbruine basterdsuiker

voor de barbecuesaus:
2 el plantaardige olie
1 middelgrote ui, ragfijn gesneden
4 teentjes knoflook, ragfijn gesneden
250 ml ketchup
125 ml appelciderazijn
125 g donkerbruine basterdsuiker
60 g dijonmosterd
60 ml (bourbon) whisky
60 ml water
2 el worcestershiresauce
1 tl gerookt paprikapoeder
25 g roomboter

Meng voor de kruidenmix simpelweg alle ingrediënten door elkaar.

Verwarm voor de saus de olie in een zware pan en fruit de ui tot hij zacht wordt. Fruit de knoflook een paar minuten mee, maar zorg ervoor dat ui en knoflook niet bruin worden. Voeg alle andere ingrediënten toe en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus, onder af en toe roeren, 30 minuten zachtjes pruttelen. 

Verwijder, als de slager het niet al heeft gedaan, het taaie buikvlies aan de holle zijde van de spareribs. Plaats de punt van een mesje tussen het vlies en het bot en maak een opening. Trek het vlies vandaaruit met de vingers verder los. Spoel desgewenst het vlees nog even af onder koud stromend water en dep het goed droog met keukenpapier. Wrijf de racks aan beide zijden in met de kruidenmix. Laat ze, afgedekt, 4 – 24 uur marineren in de koelkast.

 

Verwarm de oven op 125 graden. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier en leg de spareribs hierop, met de holle kant beneden. Schuif de ribs in de oven en laat ze 40 minuten tot wel 3 uur garen (zie uitleg hierboven). Haal de racks eruit en kwast ze royaal in met de barbecuesaus.

 

Schuif 20 minuten terug in de oven tot de saus een beetje is gedroogd. Haal de ribs er opnieuw uit en kwast ze nog een keer in met de saus. Schuif nogmaals 20 minuten in de oven. Haal ze er nu definitief uit en laat nog 10 minuten rusten. Snijd de ribbetjes los en serveer ze met extra barbecuesaus.