maart 2014

Alles wat je altijd al wilde weten over bruine basterdsuiker

 

Een jaar of 5000 geleden, toen ik 18 was, werkte ik als au pair in Brussel. Mijn oppaskinderen waren schatjes, maar hun ouders kookten nooit. Ik at er elke dag een stuk of acht boterhammen dik besmeerd met roomboter en bestrooid met een laag bruine suiker. Een stuk of acht hè.

Toetjesbijbel

Griesmeelpudding met warme bessensaus. Bosvruchtencharlotte. Mokka crème brulée. Geroosterde aardbeien met vanille-basilicumsaus. Chocoladerisotto met mascarpone. Friese wentelteefjes met warme kersenconfituur. Prosecco-jellypudding met zomerfruit. Gekaramelliseerde sinaasappel met sherrymascarpone. Hazelnootijstaart. Bitterkoekjespudding.

Doe ons ook zulke nieuwe eetregels!

Dit opiniestuk verscheen afgelopen zaterdag (15 maart 2014) in NRC Handelsblad en nrc.next.

Eet vooral verse, onbewerkte ingrediënten. Gebruik olie, vet, suiker en zout met mate. Beperk de inname van kant- en klare producten. Vermijd overmatig bewerkte producten. Dat publieksvoorlichting over gezonde voeding zo eenvoudig kan zijn bewijst Brazilië, waar het ministerie van gezondheid vorige week het ontwerp voor een stel nieuwe dieetrichtlijnen lanceerde.

Bloemkooltabouleh

voor 2 personen als lunchsalade, voor 4 - 6 personen als hapje vooraf:
roosjes van ¼ - ½ bloemkool
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
½ bosje koriander, fijngehakt

Bloemkooltabouleh

Wie heeft ooit bedacht dat je aardappels, die onooglijke knollen uit de giftige nachtschadefamilie, kunt koken en dat ze dan ten eerste eetbaar en ten tweede best lekker zijn? Wie heeft bedacht dat je de zaden van een koffieplant kunt roosteren en malen en dat je er dan een pikzwart en verdraaid verslavend drankje van kunt brouwen? Dat je graankorrels kunt fijnmalen, mengen met water en er brood van kunt bakken, iemand?

Champ voor St Patrick's day

Als je vanochtend wakker werd in het besef dat het St. Patrick’s day is ben je hoogstwaarschijnlijk a. in Ierland of uit Ierse voorouders geboren, b. stamgast in een Ierse pub, c. bevriend met Ieren (gaat vaak samen met a. en b.) of d. geabonneerd op de nieuwsbrief van de culinaire website epicurious.com (guilty).

Vulkaankoken

Omdat het boekenweek is en wij allen immers massaal onze ploeterende, plaatselijke boekhandel bezoeken (toch?) bespreek ik hier vandaag en woensdag twee culinaire boeken die al veel eerder bespreking verdienden, maar waar het eenvoudig niet van kwam. Jazeker, ook bij aanschaf van een kookboek krijg je die novelle van Tommy Wieringa cadeau.

Voorjaars-minestrone met tortellini en basilicumolie

Bekijk video

Vandaag, om het voorjaar te vieren, het allerallereerste filmpje dat ik maakte voor nrc.tv: voorjaarsminestrone met tortellini en basilicumolie. Vergeef me dat ik zo snel praat.

Paleo spruitjes met pompoen en granaatappel

Begin januari startte ik in NRC en nrc.next een maandagse serie columns over troosteten, of, om het nog maar eens in het Engels te zeggen, comfort food. De serie was bedoeld om jou en mij de koudste maanden van het jaar door te helpen. Maar waar bleef nou toch die vermaledijde winter? Waar was de kou waartegen we ons probeerden te wapenen met rendang, romige pasta en kippensoep?

Geurverliefd

Gisteren kocht ik bij Wah Nam Hong voor het eerst van mijn leven verse kerrieblaadjes. En nu ben ik dus verliefd op de geur. Moet er steeds even aan ruiken, zo heerlijk fris. Ik ben er nog niet uit hoe ik de geur zou moeten beschrijven, noch waarmee ik hem zou kunnen vergelijken. Daarvoor zal ik de komende dagen nog zeker 100 keer mijn neus in die bos steken. En ook weet ik nog niet half wat je er allemaal mee kunt doen in de keuken. Maar dat is juist het leuke aan zo'n prille verliefdheid. Dan valt er nog zoveel te ontdekken!