Linzensoep met chili-uien en yoghurt

Voor een kom van deze kruidige rode linzensoep uit Diana Henry’s Food from Plenty zou je je eerstgeboorterecht nog verkopen. De chili-uienringen zijn optioneel (maar beslist een aanrader, vind ik). Als u geen zin heeft om ze te maken, fruit dan een fijngesneden chilipeper mee met de knoflook, of maak de soep op het laatst op smaak met harissa.

Voor 8 personen:

Voor de soep:
3 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el gemalen komijn
½ el gemalen koriander
2 tl ras el hanout
280 g rode linzen
400 g blokjes tomaat uit blik
1,2 l kippenbouillon of water
6 el grof gehakte koriander, plus extra

voor de chili-uienringen:
2 uien, in heel dunne ringen
2 el olijfolie
½ tl kaneel
2 tl bruine basterdsuiker
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
het sap van ½ kleine citroen

voor erbij:
Griekse yoghurt

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de uisnippers en bleekselderij zacht en glazig. Bak de knoflook en specerijen 1 minuut mee. Voeg de overige soepingrediënten toe, behalve de koriander. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen, of tot de linzen uiteenvallen. Voeg zout en peper en de koriander toe.

Voor de chili-uienringen: bak de uienringen in zeer hete olijfolie goudbruin en deels krokant. Voeg de kaneel, suiker en chilipeper toe. Roer tot de suiker is gesmolten; voeg dan het citroensap en zout en peper toe. Serveer de soep in warme kommen en schep er een dot yoghurt en de chili-uienringen op. Garneer met de korianderblaadjes.