Watermeloenvariaties

Toegegeven, ik had een betere week kunnen uitzoeken om over watermeloen te schrijven. Dit zijn niet bepaald de warmste dagen van de zomer. Maar laten we toch maar doorzetten. Het weer trekt heus wel weer aan, en er zijn zoveel leuke dingen te doen met watermeloen. Drankjes maken bijvoorbeeld. Een smoothie met aardbeien, yoghurt en munt. Of met banaan en karnemelk. Of perzik en limoensap. Watermeloen laat zich met heel veel ander fruit combineren.

Je kunt ook de cocktailkant op gaan. Maak eens een watermeloen-daiquiri, een watermeloen-caipirinha, een watermeloen-margharita of een watermeloen-bloody mary. Of, nog leuker voor een feestje: maak een gaatje in een hele meloen en zet er een fles wodka of tequila in. Wanneer je hem zo, met de fles ondersteboven, een nachtje laat staan zal de vrucht zich volzuigen met drank. Daarna kun je hem in parten, schijven, stukken of blokjes snijden en serveren. (Over de handigste manier van snijden valt te disputeren. Wie op youtube ‘watermelon cutting’ intypt komt de meest ingenieuze manieren tegen om zo’ n vrucht te lijf te gaan.)

Onderstaand gerechtje doet het eveneens goed op een feestje, maar smaakt ook verfrissend na een Aziatische maaltijd. Zowel de suiker, het zout als het limoensap halen het zoet van de watermeloen naar boven. De basilicum geeft een fijn aroma en de chilipeper een bescheiden kick.

Tot slot een tip: Gooi de schil van de watermeloen niet weg, maar bewaar hem in een gesloten zak in de groentela van de koelkast. Het plan is om daar volgende week iets interessants mee te doen.

Voor 4 personen:
½ watermeloen, gesneden in driehoekjes met de schil er nog aan
50 g suiker
zest en sap van 1 limoen
snuf zout
snuf chilivlokken
8 blaadjes basilicum

Doe de suiker, limoenzest, zout, chilivlokken en basilicum in een kruidenhakmolentje en maal fijn. Of stamp en wrijf, bij gebrek aan zo’n molentje, alles fijn in een vijzel. Leg de driehoekjes watermeloen op een schaal. Besprenkel ze met limoensap en bestrooi ze met de basilicumsuiker. Zet de meloen voor het serveren minimaal een uur in de koelkast om door en door koud te worden.