Watermeloencurry

Zal je altijd zien. Besluit je je lezers mee te nemen naar watermeloenland - een zonnig, zoet, sappig en knalroze rijk met ongekende culinaire horizonten– besluit de zomer spontaan te transformeren in een soort halfslachtig herfstgebeuren.

Maar hee, wij eetschrijvers zijn niet zomaar voor een gat te vangen. Als het weer zich niet naar de kookrubriek wil richten, richt de kookrubriek zich wel naar het weer. Watermeloen is meer dan een verkoelende vrucht om in te bijten bij temperaturen boven de 25 graden. Je kunt er bijvoorbeeld ook een curry mee maken. Een kruidige, pittige curry die het veel te koud geklede – het is potverdorie augustus, ik ga toch geen winterjas aandoen! – lijf verwarmt waar de zomerzon het laat afweten.

Deze watermeloencurry uit Rajasthan komt uit het onvolprezen ’50 great curries of India’ van Camellia Panjabi. Ik schreef al een paar keer eerder over dit bijbeltje, en zal het blijven doen, misschien wel tot ik alle vijftig curry’s een keer heb behandeld. Maak dit recept en je begrijpt waarom.

Voor 2 personen:
¼ grote watermeloen
½ - 1 tl gemalen gedroogde chilipeper of chilivlokken (NB dus niet de kruidenmix met komijn etc erin)
een mespunt geelwortelpoeder
½ tl korianderpoeder
1 flinke teen knoflook, met een snuf zout fijngemaakt in een vijzel
2 el arachideolie
¼ tl komijnzaad
sap van ½ - 1 limoen

Snijd het vruchtvlees van de watermeloen (bewaar de schil voor het recept van aanstaande woensdag) in dobbelstenen van 2.5 x 2,5 cm. Pureer een derde deel van de watermeloenblokjes tot sap. Voeg hieraan de chili, geelwortel, koriander, knoflook en een snuf zout toe. Verhit de olie in een wok en fruit het komijnzaad 20 seconden. Voeg het watermeloensap toe. Draai het vuur laag en laat 5 minuten sudderen, zodat de specerijen garen en het vocht met ongeveer een derde reduceert. Proef en maak op smaak met zout en limoensap. Laat nog 1 minuut koken en voeg de dobbelstenen watermeloen toe. Laat 3 – 4 minuten zachtjes sudderen, terwijl je de watermeloenstukjes een paar keer voorzichtig omschept. Serveer, eventueel bestrooid met verse koriander, met rijst of als onderdeel van een uitgebreidere Indiase maaltijd.