Veel beter dan dit worden vegaburgers niet

Vorige week probeerde ik dit recept voor vegetarische burgers van New York Times-auteur Melissa Clark uit. Clark schrijft over koken voor de New York Times. Ze is geen vegetariër, maar dat heeft haar er niet van weerhouden net zo lang te sleutelen aan een vegetarische burger tot ze het perfecte recept gevonden had. Althans, dat vind zij zelf, en dat ben ik met haar eens. Ik zette haar veggie burgers vorige week aan een zwikje carnivore kinderen voor en die vraten hem met huid en haar op. Meer bewijs lijkt me niet nodig.

Voor 6 burgers:
120 g stevige tofu, uitgelekt
olijfolie
250 g kastanjechampignons, in plakjes
1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt
1 middelgrote rauwe biet, geschild en geraspt
100 g amandelen of cashewnoten
40 g panko (Japans broodkruim) of gedroogd en gemalen broodkruim
60 g feta, verkruimeld
2 grote eieren
2 el mayonaise
2 lente-uitjes, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
¾ tl gerookte paprikapoeder (pimenton) of evt. gewoon paprikapoeder
120 g tempeh, verkruimeld
60 g gekookte zilvervliesrijst

  

Verhit de oven tot 220 graden. Snijd de tofu in dunne plakjes en dep droog met keukenpapier. Leg de tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk beide zijden met olie. Schep de champignons om met 2 eetlepels olie, zout en peper en leg eveneens op de bakplaat. Hussel de bonen en geraspte biet om met 1 eetlepel olie en zout en peper en verspreid over een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Plaats beide in de oven. Rooster de bonen en bieten ongeveer een kwartier. Rooster de tofu en champignons zo’n 25 minuten tot ze het meeste vocht hebben verloren. Laat alles afkoelen. Maal de noten in een keukenmachine. Voeg de bonen en bieten, de paddestoelen, tofu, panko of broodkruim, de kaas, eieren, mayonaise, lenteui, knoflook, paprikapoeder en ¾ tl grof zeezout toe. Gebruik de pulseknop om alles grof te malen en te mengen. Voeg de tempeh en rijst toe en puls nog een paar keer, maar maal het mengsel beslist niet te fijn.

Laat afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel de burgermix in 6 porties en vorm er dikke burgers van. Leg ze nog zo lang mogelijk in de koelkast, tot vlak voor het roosteren. Maak de barbecue aan en leg de burgers op het rooster. Grill ze 4 tot 6 minuten aan elke kant. Serveer zoals je je burgers het lekkerst vindt, bijvoorbeeld op een broodje met sla, tomaat, augurk, mayonaise, mosterd en ketchup.