Over bloemen eten, een zomeravondiner bij Jim de Jong en een ontstemde lezer

Gisterenavond at ik bij Jim de Jong, als je het mij vraagt een van de beste chefs van Rotterdam. Geweldige gerechten en gerechtjes gegeten. We bestelden het vlees- en vismenu, maar Jim serveerde ons tussendoor kleine porties uit het groentemenu zodat we niet alleen alles geproefd hebben wat die avond door zijn team was bereid, maar ook tonnetjerond van het terras af rolden.

  

Vraag me niet meer wat alles exact was, daarvoor waren de gesprekken te geanimeerd. Maar wat me niet is ontgaan is dat in alle gerechten bloemen waren verwerkt. En dat de smaak van die bloemen ook echt iets bijdroeg aan de gerechten. Van de Oostindische kersblaadjes bij het voorgerechtje van vijgen en met geitenkaascreme gevulde courgettebloemen tot aan de daglelies bij het dessert van zwartebessensorbet met hangop (geen foto wegens te donker en teveel wijn op). 

 

Nu kreeg ik deze week, nadat ik twee recepten in NRC gewijd had aan courgettebloemen, stante pede een mail van een ontstemde lezer. Waarom gaf ik niet wat eenvoudiger recepten in de krant? Waarom altijd zo ingewikkeld en met zulke onhaalbare ingrediënten als bloemen? Tja, waarom? Ik heb haar teruggemaild dat ik doorgaans erg mijn best doe om een goede balans te vinden tussen eenvoudige, doordeweekse recepten waar iedereen mee aan de slag kan en wat uitdagender recepten voor gevorderden. Als kookschrijver kun je nu eenmaal nooit alle lezers elke dag een plezier doen. En 1 x per jaar met bloemen koken moet kunnen, al is het maar om de zomer te vieren. Dat vind ik, en Ik weet zeker dat Jim de Jong het met me eens is.