Moqueca

Een van de gerechten die je tijdens een bezoek aan Brazilië niet mag missen is moqueca. De beste plekken om deze visstoofpot te eten zijn Bahia en Espirito Santo. Er schijnt een zekere rivaliteit tussen de twee regio’s te bestaan over wie de originele maakt.

Wat de moqueca baiana en de moqueca capixaba (= uit Espirito Santo) in elk geval gemeen hebben is de zwarte, aardwerken pan waarin het gerecht wordt bereid: de panela de barro, die z’n waterdichtheid en intense kleur dankt aan het sap van de mangrove. Maar waar in Bahia rode palmolie en kokosmelk wordt gebruikt, gaat er in Espirito Santo olijfolie in de panela en kleurt de moqueca rood door de toevoeging van anatto.

We maken vandaag een Bahiaanse versie met witvis en krabpoten. In Brazilië kom je ook moqueca met langoust en kreeft tegen, en er bestaan ook vegetarische moqueca’s, met bakbanaan en met palmharten. Rode palmolie (dende oil) is te koop bij tropische winkels en in het superfoodsschap van de natuurvoedingswinkel. Het is authentieker met, maar wordt ook lekker zonder.

 

Voor 4 personen:
500 gram stevige witvis, in grote brokken
2 limoenen
3 el palm-, kokos- of olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, in plakjes
1 rode chilipeper, in ringetjes
een handje peterselie, fijngehakt
een handje koriander, fijngehakt
8 krabpoten
1 rode paprika, in ringen
1 groene paprika, in ringen
3 tomaten, in plakken
400 ml kokosmelk
250 ml visbouillon

Marineer de vis 15 – 30 minuten in het sap van 1 limoen, zout en peper. Verhit de olie in een vuurvaste aardewerken schaal (of in een stoofpan) en fruit hierin de ui. Fruit de knoflook even mee. Leg vervolgens eerst de stukken vis in de pan, bovenop de ui. Bestrooi met de helft van de chilipeper, koriander en peterselie. Leg er dan de helft van de paprikaringen en plakken tomaat op.  Dan de krabpoten, de rest van de chilipeper en kruiden en de rest van de paprika en tomaat. Meng de kokosmelk met de visbouillon, de vismarinade en nog een snuf zout en schenk in de pan. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat zachtjes 20 minuten koken. Serveer met parten limoen en witte rijst.