Estrogonofe

We lagen met een klein groepje op het strand van Ipanema. Er zaten al aardig wat caipirinha’s in toen de zon verdween achter Dois Irmãos, de tweebultige berg aan het einde van de baai. “Laten we bij mij gaan eten,” zei vriend M. “Mijn huishoudster heeft stroganoff gemaakt.”

Stroganoff? Al een paar keer tijdens mijn bezoek had ik het woord horen vallen, of eigenlijk: ‘estrogonofe’. Nu is de Braziliaanse keuken een zeldzaam gevarieerde culinaire smeltkroes. Inheemse, Afrikaanse, Duitse, Italiaanse, Libanese en Japanse invloeden zijn overal, maar dat er ook Russische gerechten waren geadopteerd wist ik niet.

In M’s appartement trok ik de ijskast open en vond een klein steelpannetje met stukjes blank vlees drijvend in een zachtroze saus. De stroganoff. Ergens tussen het 19e eeuwse Rusland en het Brazilië van de 21e eeuw is biefstuk geflambeerd met wodka blijkbaar veranderd in kipfilet met room, tomatenketchup en mosterd. Een ultiem jaren 70-gerecht, dat grappig genoeg razend populair is.

Het werd een gedenkwaardige avond. M’s buurman U kwam aanzetten met een schaal legendarische feijoada. M en ik kookten rijst en husselden een salade met avocado en palmharten uit een pot. Van alle kanten waaiden mensen aan, brachten drank en eten mee en uiteindelijk zaten we met z’n twaalven aan tafel.

De estrogonofe – er was voor iedereen precies een hapje – bleek in al zijn retroheid best lekker. En vriend M had, volkomen ad hoc, zijn eerste echte etentje sinds hij in Rio woonde gegeven.

Voor 4 personen:
250 g blanke champignons, gehalveerd
500 g kippendijfilet, in reepjes
olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
250 ml crème fraîche
4 el tomatenketchup
2 el scherpe mosterd
worcestershiresauce
melk
2 el peterselie, fijngehakt

Kook de champignons gaar in een laagje water. Bestrooi de kip met zout en peper en bak bruin in een scheutje olie . Schep uit de pan. Fruit de ui en knoflook in het bakvet. Voeg room, ketchup en mosterd toe en breng aan de kook. Maak de saus op smaak met worcestershire, zout en peper en verdun hem zo nodig met een scheut melk. Warm de kip en champignons nog even mee in de saus. Bestrooi met peterselie en serveer met rijst. Overigens maken de Brazilianen op dezelfde manier estrogonofe van biefstuk, garnalen en vis.