Caldinho de feijao

Wat doen we het goed hè, op het WK. Nu Nederland door is naar de kwartfinale, gaan wij hier ook nog even door over de Braziliaanse keuken. Zwarte bonen zijn stapelvoedsel in Brazilië, en deze bonensoep is typisch zo’n klassieker waar iedereen zijn eigen recept voor heeft.

Vaak gaat er linguiça, een lange, dunne pittige gerookte worst, in. Helaas is die hier nauwelijks verkrijgbaar, maar Spaanse chorizo is een prima vervanger. Wie geen zwarte bonen vinden kan – probeer het bij tropische winkels of bij Turkse kruideniers; die hebben vaak een enorm breed assortiment peulvruchten – kan de soep gewoon maken met bruine bonen.

voor 4 - 6 personen:
500 g zwarte (of bruine) bonen
400 g krabbetjes (varkensvlees)
1 plak bacon van 100 g
1 ui, geschild en gehalveerd
2 blaadjes laurier
olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 groene paprika, kleingesneden
1 tl gemalen komijn
125 g chorizo, in kleine blokjes
sap van 2 perssinaasappels
3 lente-uien, in ringetjes
1 rode chilipeper, in ringetjes
een handje verse koriander, grof gehakt

Zet de bonen op met de krabbetjes, bacon, ui, laurier, 1 theelepel zout en 1,5 liter water. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de bonen gaar. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de 2e ui, de knoflook en de paprika toe en laat rustig een kwartiertje fruiten. Bak de laatste paar minuten het komijnpoeder mee. Vis het vlees en de laurierblaadjes uit de bonenpan. Doe het ui-paprikamengsel bij de bonen en pureer de soep. Laat daarna nog 10 minuten pruttelen. Bak intussen de chorizo zachtjes uit in de koekenpan en snijd de bacon en het vlees van de krabbetjes in stukjes. Roer het vlees (maar niet de chorizo) en het sinaasappelsap door de bonensoep. Proef en maak verder op smaak met zout en peper uit de molen. Doe de uitgebakken chorizo, de lente-ui, chilipeper en koriander in kleine kommetjes en zet deze op tafel naast de soep. Laat iedereen zelf zijn kom of bord soep versieren met wat hij maar wil.