De Braziliaanse keuken

Het WK is een mooie aanleiding om ons eens te verdiepen in de Braziliaanse keuken. Tot nu toe kwamen twee bijgerechten en een cocktail voorbij. Een caipirinha uiteraard, wat anders? Cachaça is immers Brazilië’s nationale drank. Vandaag maken we iets substantiëlers met ditzelfde suikerrietdestillaat: carne na cachaça.

De Brazilianen gooien hun cachaça maar al te graag door het eten. Behalve bij stoofvlees wordt de fles ook regelmatig gehanteerd bij visschotels, in soepen en desserts. Onderstaand recept is afkomstig van het lezenswaardige flavorsofbrazil.blogspot.nl. Ik heb het een tikje naar eigen hand gezet omdat ik de anderhalf uur stooftijd te kort vond voor de sukadelappen die ik gebruikte, en omdat ik het bij gebrek aan verse pareluitjes met sjalotten moest doen.

Maar het resultaat was verrukkelijk. Zacht en sappig vlees in een aangenaam diep smakende saus. Er gaat best veel cachaça in, maar de alcohol vervliegt grotendeels tijdens het lange stoven. Toen ik het vorig weekeinde maakte smulden mijn kinderen ook gewoon mee, en voor zover ik kan na gaan hebben ze al hun hersencellen nog.

Voor 6 personen:
olijfolie
1 kilo sukadelappen, in flinke brokken
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
120 ml cachaça
250 g sjalotten, gepeld
een handje peterselie, fijngehakt

Verhit een scheut olie in een zware braadpan. Zout het vlees lichtjes en bak het rondom bruin. Doe dit het liefst in porties zodat de boel niet gaat sudderen in plaats van bakken. Schep het vlees uit de pan, voeg zo nodig nog een extra scheutje olie toe en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en fruit een minuutje mee. Doe het vlees terug in de pan en schep even om. Schenk er nu de cachaca en 250 ml kokend water bij en voeg 1 theelepel zout toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 3 – 4 uur heel zachtjes stoven. Kook intussen de sjalotten gaar in water met een snuf zout. Halveer ze en stoof de laatste 20 minuten mee met het vlees. Proef en maak de stoverij verder op smaak met peper uit de molen. Bestrooi voor het serveren met peterselie. Aardappelpuree smaakt er erg goed bij.