Cassavefriet

De eerste keer dat ik farofa onder mijn neus kreeg had ik geen idee wat ik ermee moest. Waarom in godsnaam een schaal vol gebakken broodkruim serveren bij een stuk vlees? Rare jongens die Brazilianen. Maar vriend F, met wie ik uit eten was en die al jaren in Rio de Janeiro woont, bleek werkelijk dol op de vreemde kruimels. Het was geen brood, vertelde hij me, maar cassavemeel, en schepte zijn bordje nog eens vol.

Natuurlijk kon ik niet achterblijven en nam een grote hap farofa. Nee, vies was het zeker niet. Maar wel vreemd. En droog. Laat we het hierop houden: farofa is een van die Braziliaanse gerechten die eigenlijk vooral goed smaken in Brazilië zelf. Mocht u het toch willen proberen: het simpelste recept bestaat uit cassavemeel (te koop bij tropische winkels) dat samen met een gesnipperd uitje en een snuf zout krokant gebakken wordt in boter. Daar kan dan bijvoorbeeld nog knoflook bij, of ham, peterselie, koriander, lente-ui of eieren.  

Bij de meeste vleesgerechten wordt behalve farofa ook gefrituurde cassave geserveerd. Om eerlijk te zijn vind ik dat veel lekkerder. Dus als vanavond in WK-sferen wilt eten, zou ik lekker een stuk vlees op de barbecue gooien en er deze soort-van-frieten van cassave bij maken. En als we dan toch niet helemaal authentiek Braziliaans bezig zijn: geef er gewoon mayonaise bij, of zoete chilisaus. Of ook best niet te versmaden: half-om-half mayonaise en chilisaus.

1 grote cassavewortel (tropische winkel)
(arachide)olie om te frituren

Zet een kom koud water met een scheutje azijn klaar. Snijd de cassavewortel in grote stukken, schil ze met een dunschiller, snijd in grove dobbelstenen en dompel direct in het aangezuurde water. Breng een pan met royaal gezouten water aan de kook en kook de cassave 7 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. De stukjes cassave zien er nu nogal glazig uit en zijn kwetsbaar, dus doe dit allemaal behoedzaam. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 175 graden. Dep de blokjes cassave goed droog. Frituur nu telkens een portie in de hete olie, tot de cassave lichtbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zout en hussel even om.