Bloemkoolsteak

Het is een populair plaatje op Twitter en Facebook: een foto van een lammetje gemaakt van bloemkool. Er zijn diverse varianten; google maar eens ‘cauliflower lamb’. Sommige zijn geheel opgetrokken uit bloemkoolroosjes, andere hebben een kopje van champignon. 

Deze staat in een weide van gehakte peterselie.

Heel schattig in elk geval. En dat is ook de bedoeling. Want het zijn vooral vegetariërs die de bloemkoollammetjes posten. Ze zeggen als het ware: wie eet er nu lam wanneer je ook bloemkool kunt eten?

Nu zou ik hier met gemak een pleidooi kunnen houden voor lam mét bloemkool. Voor rosé gebraden lamsracks met bloemkoolgratin bijvoorbeeld. Of voor een Indiase curry van gestoofde lamsschouder met bloemkool. Maar nee, laten we gewoon eens meegaan in die gedachte: waarom geen bloemkool gegeten in plaats van vlees? En laten we dat doen met een gerecht dat zelfs de hardnekkigste vleeseter met een plantaardige maaltijd zou moeten kunnen verzoenen: de bloemkoolsteak.

Dit recept is van de Amerikaanse chef Dan Barber. Hij snijdt dikke schijven van een bloemkool, bakt ze eerst in een pan, gaart ze vervolgens verder in de oven en serveert ze op een lichte puree van de rest van de kool. Je zou dus kunnen zeggen dat hij de groente van kop tot staart gebruikt. En dat past dan weer helemaal in de filosofie van de moderne carnivoor. Flexitarischer deze bloemkoolsteak wordt eten niet.

Voor 2 personen:
1 kleine bloemkool (ongeveer 750 g)
250 ml volle melk
plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verwijder het groene blad en snijd 2 verticale schijven van 2,5 cm dik uit het midden van de bloemkool. Verdeel de rest in roosjes en kook deze gaar in de melk, 375 ml water, een snuf zout en versgemalen peper. Laat uitlekken, maar vang het kookvocht op. Pureer de roosjes en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is voor een dunne puree. Doe deze terug in de pan. Kwast de bloemkoolschijven in met olie en bestrooi met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de steaks aan beide kanten bruin. Reken op ongeveer 2 minuten per kant. Zet de pan in de oven en laat nog ongeveer 10 minuten garen. Warm de bloemkoolpuree weer op en verdeel over 2 borden. Leg op elk een bloemkoolsteak.