Rainbow Wrap

Vorige week, op 16 mei, was het Food Revolution Day, een evenement bedacht door Jamie Oliver. Doel: zoveel mogelijk mensen, en in het bijzonder kinderen, aan het koken krijgen. “Op Food Revolution Day willen we laten zien hoe leuk eten kan zijn. En we willen vertellen wat goed voor je is, zodat je weet wat belangrijk is voor een lang en gezond leven,” aldus de beroemde chef-kok in een persbericht.

Je kunt een hoop vinden van meneer Oliver en zijn kookboeken-, kookspullen- en potjespesto-imperium, maar niet dat hij geen wereldverbeteraar is. Dat ‘zoveel mogelijk mensen aan het koken krijgen’ is hem afgelopen vrijdag in elk geval gelukt. Vanuit niet minder dan 74 landen over de hele wereld werd er meegekookt met een livestream via welke Jamie demonstreerde hoe je een Rainbow Wrap maakt.

In Nederland werd er gerevolutiekookt op het festivalterrein van de Taste of Amsterdam, onder andere door de leerlingen van Fifteen (een door Oliver geïnitieerd restaurant waar jongeren die buiten de boot dreigen te vallen worden opgeleid tot kok), door diverse bekende Amsterdamse chefs en door Junior Masterchef-winnares Suna.

Ik mocht ook meedoen en de Rainbow Wrap die ik samen met Fifteener Dominique maakte vond ik een geniale vondst. Een tortilla gevuld met een salade van geraspte biet, wortel, peer en spitskool, met een mosterd-yoghurtsausje, feta en groene kruiden. Eenvoudig, snel, goedkoop en aantrekkelijk. Maar vooral: je hebt er niet eens een mes voor nodig. Alle ingrediënten werden simpelweg geraspt. Wel zo veilig wanneer je klassen vol kinderen in 74 landen laat koken.

  

Voor 6 Rainbow Wraps:
2 rauwe bieten
2 wortels
150 g witte kool of spitskool
1 stevige peer
½ bosje munt
½ bosje bladpeterselie
5 el yoghurt
ongeveer tl scherpe mosterd
ongeveer 1 el ciderazijn
2 el olijfolie
6 tortilla wraps
50 g feta

Was de bietjes, wortel, kool, peer en kruiden. Haal de uiteinden van de bietjes af en verwijder het steeltje van de peer. Rasp de biet, wortel, kool en peer op een grove rasp. Pluk de blaadjes van de kruiden en scheur ze wat kleiner. Doe de yoghurt, mosterd, azijn en olie in een jampotje en schud tot een dressing. Proef en voeg eventueel meer azijn of mosterd toe. Meng de dressing en kruiden door de geraspte groenten. Verdeel de salade over de wraps en verkruimel er nog wat feta over. Rol op, snijd schuin doormidden en serveer.