De wonderbaarlijke uitvinding van de bloemkoolpizzabodem

Bloemkool is het nieuwste superfood, zo kopte deze week een artikel op Newsweek. Bloemkool zou nog meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan broccoli, de groente die de laatste tijd zo in de mode is dat er zelfs een heuse reclamecampagne omheen is bedacht. Terwijl morgen op het Marie Heinekenplein in Amsterdam een broccoli-oogstfeest plaats vindt, zit ik bij het radioprogramma Cappucino om te praten over de zo gehypete broccoli én over z'n opvolger, bloemkool. (Om precies te zijn ben ik te beluisteren tussen 10.20 en 10.30 u.)

Nu word ik er altíjd blij van als een groente in de belangstelling staat, of dat nu broccoli of bloemkool is, of bieten of prei. Maar bloemkool is natuurlijk wel een heel leuke groente om te promoten. Juist omdat veel mensen er zo'n negatieve associatie mee hebben. Bloemkool stond vroeger gelijk aan een zware zwavellucht die in keuken hing en sufgekookte groente op tafel die werd gecamoufleerd met een glibberig meelpapje. Getsie! 

Gelukkig kan het ook anders. Met bloemkool kun je veel meer dan sufkoken. Je kunt de groente rauw eten bijvoorbeeld. Jullie kennen mijn bloemkooltabouleh wel, toch? Je kunt er een puree van maken. Je kunt de roosjes roosteren in de oven. Aanstaande maandag geef ik een recept hiervoor in NRC; geroosterde bloemkoolroosjes met komijn en een tahinsausje. En je kunt er nog veel meer mee. Maar waar ik het vandaag over wilde hebben is over de wonderbaarlijke transformatie van een bloemkool in een pizzabodem. 

Ongeveer een half jaar geleden stuitte ik voor het eerst op zo'n bloemkoolpizzabodem  Dit soort recepten is populair onder paleo- en andere oereters, ofwel mensen die hebben besloten zo weinig mogelijk koolhydraten te nuttigen. Ik vond het zo'n bizar idee dat ik het meteen wilde uitproberen. Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat ik vergeten ben van wie het oorspronkelijke recept dat ik uitprobeerde was, en ik kan het ook niet meer vinden. Maar goed, ik heb het sowieso zodanig aan mijn eigen smaak aangepast dat ik het inmiddels denk ik wel als een eigen recept mag beschouwen. 

Essentieel voor deze bloemkoolpizza is dat je de gestoomde bloemkool ontzettend goed uitknijpt. Da's best een beetje een rotklus kan ik je vertellen, maar het moet! Ik heb het een keer wat slordiger gedaan en toen werd mijn pizzabodem ook meteen zompig. Terwijl het idee nu juist is dat je echt een knapperige bodem creëert. Je moet een stuk bloemkoolpizza uit je hand kunnen eten zonder dat het afbrokkelt. 

Afijn, laten we beginnen. Uiteraard kun je op onderstaand recept naar hartelust varieren. Als basis gebruik ik graag deze simpele tomatensaus van Marcella Hazan. En ik houd toevallig erg van pizza met ansjovis, maar je kunt de bloemkoolpizzabodem in feite beleggen met alles wat je maar lekker vindt. 

Oh ja, tot mijn teleurstelling zijn alle foto's onscherp geworden. Niks aan te doen. De pizza wordt er niet minder lekker van.

Bloemkoolpizza met tomatensaus, mozzarella ansjovis en basilicum

voor 2 - 3 personen:

1 kilo bloemkool (gewicht zonder bladeren, maar inclusief stronk, die je dus ook gewoon kunt gebruiken)
50 g geraspte Parmezaanse kaas
2 bollen mozzarella
1 teentje knoflook, fijngesneden
1,5 tl gedroogde oregano
1 groot ei
1 portie tomatensaus
1 blikje ansjovisfilets
olijfolie
een handje basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een grote (stoom)pan met water aan de kook. Snijd de bloemkool in grove stukken en maal tot fijne korrels in de keukenmachine. Doe de gemalen bloemkool in een stoommandje of vergiet en hang dit boven het kokende water. Leg er een deksel op en stoom de bloemkool 3 - 4 minuten. De korrels moeten niet heel gaar worden maar wel wat zachter. 

  

Stort de gestoomde bloemkool in een schone theedoek of een stuk kaasdoek en laat even afkoelen. Draai het doek daarna dicht en knijp zoveel mogelijk water uit de kool. Ga door tot je een soort pasta overhoudt die op het oog wel wat weg heeft van marsepein.

 

Doe de uitgeknepen bloemkool in een kom. Voeg de Parmezaan toe. Snijd 75 g mozzarella in piepkleine blokjes en voeg toe, net als de knoflook, oregano, een halve theelepel fijn zeezout, flink wat versgemalen zwarte peper en het ei. Kneed met schone handen goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hierop de bloemkoolmassa uit. Druk goed aan en schuif ongeveer 10 minuten in het midden van de oven, tot de pizzabodem is veranderd in een stevige koek die bovendien een beetje gekleurd is. 

  

Verdeel nu de tomatensaus over de pizza. Snijd de rest van de mozzarella in blokjes of plakjes. Beleg met de ansjovis en mozzarella. Schuif de pizza nogmaals 5 - 8 minuten in de oven. Haal hem eruit en laat een paar minuten rusten.

  

Besprenkel de pizza met een klein beetje olijfolie, bestrooi met basilicumblaadjes, snijd hem met een pizzasnijder in stukken en serveer.