Yessss!! I ♥ groente is het Lekkerste Vegetarische Kookboek van het Jaar!!

Yesss, I ♥ groente heeft gewonnen!! Vandaag werd bekend gemaakt dat mijn boek is uitgeroepen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013. Het kreeg de meeste stemmen in een verkiezing die was georganiseerd door de Nederlandse Vegetariersbond. Ik ben 

trots natuurlijk, op iedereen die heeft meegeholpen om er zo'n mooi boek van te maken. Maar ook op de eigenlijke sterren in dit verhaal: groenten in alle kleuren van de regenboog.

 

Of je nu wel of geen vlees eet, groenten verdienen een hoofdrol in elke maaltijd. Dat werd gisteren en vandaag nog maar eens bevestigd door een onderzoek van University College London. In dit onderzoek, waarvoor de eetgewoonten van 65.000 mensen werden geanalyseerd, wordt een link gelegd tussen het eten van meer groente en fruit en een lagere kans op sterfte door hartaandoeningen, beroerte en kanker. De aanbeveling is om per dag minstens 2 porties fruit en maar liefst 5 porties groente te eten.

Hoeveel argumenten heb je nog nodig om I ♥ groente aan te schaffen ;) Of, zoals New York Times-collega Mark Bittman al schrijft in zijn voorwoord:

"Er zijn genoeg redenen om vegetarisch te koken: groenten zijn er in overvloed en in allerlei soorten en variëteiten. Er zitten ook geen nadelen aan; je zult niemand horen zeggen dat je niet te veel broccoli of aubergine moet eten omdat ze slecht voor je zijn. Groenten zijn niet alleen gezond, ze hebben, naar het schijnt, ook zo veel voedingswaarde dat je andere (ongezonde) producten kunt laten staan. Voor het verbouwen van groenten heb je minder land, energie en water nodig dan voor veeteelt, dus ze zijn ook nog eens beter voor het milieu.

Bovendien zijn groenten gewoon heel erg lekker, vooral als je ze klaarmaakt volgens de aanwijzingen van Janneke, die niet alleen bijzonder terzakekundig is maar ook een voortreffelijke smaak heeft. En als ervaren hobbykok weet ze hoe je in een handomdraai deze geweldige, prachtig gefotografeerde gerechten op tafel kunt zetten. Ook erg geschikt voor beginners."

Nooit meer vergeten dus: groente rocks!!