Tijn en Pep bakken madeleines

Bekijk video

Madeleines met olijfolie en oranjebloesemwater

voor ongeveer 18 madeleines:

50 gram roomboter
2 eieren
70 gram fijne kristalsuiker
geraspte schil van 1 (onbespoten) sinaasappel
1 theelepel oranjebloesemwater
100 gram bloem
¼ theelepel bakpoeder
2 eetlepels extra vergine olijfolie + een klein beetje om de vormpjes in te vetten
verder nodig: 1 of 2 madeleinebakvormen

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat een beetje afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren met de suiker en een snuf zout ongeveer 4 minuten met een elektrische mixer, tot het een dikke lichtgele vla vormt. Voeg de sinaasappelzest en het oranjebloesemwater toe.

Zeef de bloem met het bakpoeder. Voeg de bloem in 3 delen toe aan de eieren en schep telkens zo luchtig mogelijk om met een spatel. Voeg de afgekoelde gesmolten boter en de olijfolie toe en schep nogmaals luchtig om.

Kwast de madeleinvormpjes dun in met olijfolie en leg in elk holletje een lepel beslag (niet teveel, want het beslag rijst ook nog).

Bak de madeleines 8 – 10 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Haal ze eruit, stort boven een rooster en laat ze afkoelen. Bestuif ze desgewenst met poedersuiker.