Pasta met worst en raapsteeltjes

Drie bossen voor 2,50, de groenteboer gaf zijn raapstelen nog net niet gratis weg. Zoveel fris, fladderig groen voor zo weinig geld kon ik niet laten liggen. Het was sowieso hoog tijd, bedacht ik terwijl ik neuriënd in het warme voorjaarszonnetje naar huis liep, voor mijn traditionele hoera-we-zijn-van-de-winterpenen-verlost-er-zijn-weer-raapsteeltjes-recept in de krant.

Wat zouden we dit jaar eens maken? Met raapsteeltjes kun je vele kanten op. Van salade tot soep, van stamppot tot risotto, van hartige taart tot pasta, als ik me niet vergis is alles hier al eens voorbij gekomen. Maar wat geeft dat? Zoals de zon op je huid iedere lente weer kan voelen als een gloednieuwe sensatie, kun je ook elk jaar weer even blij worden van die eerste raapsteeltjessalade of die eerste raapstelenpasta.

In mijn boodschappentas bevonden zich toevallig ook een paar grove braadworsten. Ik had ze gekocht zonder specifiek doel, gewoon omdat ze er zo lekker bij lagen in de vitrine van de slager. Maar nog voor ik thuis was wist ik dat die worsten samen met de raapstelen in een pasta zouden verdwijnen. Met knoflook. Met chilivlokken. Met venkelzaad. En verder met zo weinig mogelijk, want het gaat tenslotte om de raapstelen.

Kies voor dit gerecht een kleine pastasoort. Orechiette, oortjespasta, past hier goed, al is het maar omdat ik mij voor het recept liet inspireren door de Pugliese klassieker pasta con cime di rape e salsiccia.

voor 4 personen:
300 g grove braadworst
olijfolie
350 - 400 g kleine pasta
2 teentjes knoflook, fijngesneden
½ tl venkelzaad, grof gevijzeld
¼ - ½ tl chilivlokken
1 klein glaasje droge witte wijn
2 – 3 bossen raapstelen, grof gesneden
geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de worsten open en haal het vlees uit het velletje. Verhit een scheut olie in een pan met zware bodem en bak het worstvlees hierin rul. Kook intussen de pasta al dente. Voeg de knoflook, het venkelzaad en de chilivlokken toe aan het worstvlees en fruit eventjes mee. Schenk er de witte wijn bij en laat grotendeels verdampen. Voeg dan handje voor handje de raapstelen toe en laat slinken. Giet het kookwater van de pasta af en vang daarbij een paar eetlepels op. Voeg pasta en opgevangen kookvocht toe aan de worst met raapsteeltjes en warm alles nog heel even door. Proef en maak zo nodig verder op smaak met zout. Verdeel de pasta over vier borden en bestrooi met Parmezaanse kaas.