Meer groente eten doe je zo:

Eet twee ons groente en twee stuks fruit per dag en je zult lang en gezond leven. Maar niet heus. Wetenschappers van University College London kwamen twee weken geleden met het nieuws dat die oude aanbevolen dagelijkse hoeveelheid waarschijnlijk flink omhoog moet.

In het Britse onderzoek, waarvoor de eetgewoonten van 65.000 mensen werden geanalyseerd, wordt een link gelegd tussen het eten van meer groente en fruit en een lagere kans op hartaandoeningen, beroerte en kanker. Daarbij blijkt groente aanzienlijk meer bescherming tegen ziekte en dood te bieden dan fruit. De aanbeveling van de onderzoekers luidt dan ook om per dag, naast 2 porties fruit, maar liefst 5 porties groente te eten. Vijf porties, dat is 375 gram groente!  

 

Daar ga je, met die paar roosjes broccoli of dat halve zakje gemengde sla bij je avondeten. Slechts 5 % van de Nederlanders haalde tot nu toe die 200 gram, dus hoe komen we in hemelsnaam aan 375 gram groente per dag? Geen zorgen, groenten zijn minder bedreigend dat je denkt. Als je ze met een beetje respect behandeld bijten ze slechts zelden terug. Vijf tips voor wie lang, gezond (en gelukkig) wil leven.

1 De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees is definitief voorbij. De rollen zijn nu omgedraaid. Geef groenten dus de hoofdrol die ze verdienen en laat vlees, vis en vegaburgers figureren in de marge. Denk niet: ‘We eten biefstuk, zal ik er boontjes of witlof bij koken?’ Maar denk: ‘We eten witlof, hoe zal ik die eens zo lekker mogelijk klaarmaken, en o ja, dan kan er misschien ook nog een stukje vlees bij.’

2 Alle groenten zijn gezond, maar elke groente is gezond op zijn eigen wijze. Wissel daarom zoveel mogelijk af. Die pasta met spinazie kun je ook met andere groene blaadjes maken – raapsteeltjes, rucola, postelein, waterkers, snijbiet –, die pompoensoep kan ook met zoete aardappel, en in die broccoliquiche past ook best een keer bloemkool. Probeer af en toe eens iets nieuws. Groenten zijn veelzijdiger dan je denkt.

3 Sla is heerlijk. Sla is ook makkelijk, zeker als je zo’n zakje voorgewassen spul koopt. Maar bedenk dat sla bijna niks weegt. Zelfs als je je bord er helemaal mee vol laadt, kom je hooguit aan 100 gram. Hussel er tomaten, komkommer, radijsjes, avocado, geraspte wortel, gegrilde paprika, geroosterde bietjes, gebakken paddestoelen of een restje gekookte boontjes van gisterenavond door voor extra vulling. (Maar, niet alles tegelijk want dan wordt het een jammere kermissalade.)

4 Bewaar die 375 gram groente niet voor de avondmaaltijd, maar begin al bij je ontbijt en/of lunch. Gooi ’s ochtends een handje spinazie of boerenkool (ja, echt!) door je smoothie of bak een tomaat mee met je eitje. Prop zoveel mogelijk groenten – sla, komkommer, tomaat, alfalfa, tuinkers, avocado, gegrilde aubergine of courgette – tussen je boterhammen of lunch met een soep van gepureerde groente, een omelet met groente of een salade.

5 Snack met groente. Wie weinig tijd heeft kan tijdens het werk/autorijden/faceboeken/televisiekijken in elk geval worteltjes, komkommer en bleekselderij knagen of kerstomaatjes te snoepen, eventueel met een simpel dipsausje. Voor wie zin heeft om de keuken in te duiken bestaan er, vooral in de mediterane keuken, talloze zalige hapjes op basis van groenten. En voor wie meer van zoet houdt heb ik maar één woord: worteltjestaart.