Lesje food fotografie

  

Je zit in een restaurant, je krijgt een bord eten voor je neus, en in plaats van je mes en vork op te pakken en aan te vallen pak je eerst je telefoon en maakt een kiekje. Gek eigenlijk hè. Maar bijna iedereen doet het tegenwoordig. Ik in elk geval wel.

Nu valt dat fotograferen van voedsel nog niet mee. Niet althans als je er echt wat van wilt maken. Het licht in restaurants is vaak gedempt, met als het tegenzit ook nog eens een hanglampje pal boven je tafel dat vervelende schaduwen geeft. Voor je 't weet ziet zelfs de meest spectaculaire culinaire creatie eruit als een mislukt thuisprakje. Geen wonder dus dat sommige restaurants in New York en Parijs hun clientele simpelweg verboden hebben om foto's van het eten te maken. En geen wonder ook dat Amerika's beroemdste kookgoeroe, Martha Stewart, publiekelijk werd gehoond om de afgrijselijke food foto's die ze zonder gene op Twitter plaatst. Ik bedoel, zoiets als dit, daar krijg je toch niet echt trek van?

En dan te bedenken dat Martha zo rijk en beroemd is geworden met haar glossy tijdschriften waarin foto's van eten staan die grenzen aan het pornografische.

Hoe dan ook, gisteren kreeg ik, samen met een 20-tal collega kookschrijvers/bloggers een lesje food fotografie van Jan Bartelsman. (Op onderstaande foto naast mijn leuke collega Ellen Scholten.)

Jan is een van de bekendste food fotografen van Nederland, hij maakt onder andere een serie boekjes en apps over restaurants genaamd Top Spots. Die apps zijn gratis down te loaden op je telefoon en superhandig wanneer je in een stad bent waar je de weg niet weet en ergens wilt gaan eten of drinken. Er zijn apps van Amsterdam, Rotterdam en Stockholm en binnenkort verschijnen Den Haag (leuk!), Utrecht, Kopenhagen en Hong Kong. 

Nu leer je in een uur natuurlijk niet professioneel fotograferen, maar ik geloof toch wel dat ik er een en ander van opgestoken heb. Zoals dat je van een wit servetje een soort instant reflectieschermpje kunt maken, en dat je een bord eten niet alleen op tafel kunt fotograferen, maar ook op de pas, in de handen van het bedienend personeel of zelfs op het fornuis in de keuken (al heb je daar wel een beetje lef voor nodig).

Na een half uurtje theorie mochten we zelf los op een bord met een fotogenieke combinatie van linzen, garnaaltjes, coquille en sla (gekookt door Lab 111, waar de workshop werd gehouden).

  

Eerst maar eens van dichtbij. Dat werkte in elk geval niet. Daarna heb ik een beetje zitten klooien met verschillende diafragma's, al weet ik nu achteraf niet eens meer welk diafragma ik bij welke foto heb gebruikt. Nou ja, nog een hoop te leren dus. Intussen mogen jullie kiezen welke foto jullie het mooist vinden ;)

of

of

 

May we have your votes please???