De ninja kerstomaatjestruc

Herinner je je de Youtube-video waarin wordt getoond hoe je een ei kunt scheiden door de dooier op te zuigen met een leeg plastic waterflesje? Dat filmpje was goed voor bijna 18 miljoen views en ontelbare remakes. Nu is er een nieuwe hit op kooktrucjesgebied: ‘How to cut tomatoes like a ninja’. 3,5 miljoen views binnen een week.

Het tomatenfilmpje laat zien hoe je met een enkele beweging van je mes een handvol kerstomaatjes kunt halveren. Allemaal tegelijk. Ik ga hier niet verklappen hoe het werkt, dat mag je zelf bekijken op Youtube. Kost om precies te zijn 1 minuut en 1 seconde, maar kan je in theorie gedurende de rest van je kokende leven een hele hoop tijd schelen.

Mij deed de video direct denken aan Julian Barnes. In zijn boek ‘Wijsneus in de keuken’ foetert de Engelse schrijver op een recept dat voorschrijft om 2,5 kilo kerstomaatjes te halveren en van zaadjes te ontdoen. ‘(..) ik heb er net vijftien gewogen en die kwamen samen op 110 gram. Dat zijn er dus bijna zeventig in een pond. Dan praten we dus over 350 stuks, doormidden gesneden, 700 helften, overal sap, 700 keer met een mes zaadjes uitwippen (..)’

 

Uiteindelijk besluit Barnes de zaadjes gewoon te laten zitten en het resultaat extra vezelrijk te noemen. Prima plan. Gecombineerd et de ninjatruc is deze pasta dan zo gemaakt. Het recept is afkomstig van het Londense restaurant The River Café en vraagt in werkelijkheid om 1 kilo kerstomaatjes. Laten we Barnes die literaire overdrijving gunnen, want het is echt een geweldig gerecht.

Voor 4 personen:
1 kilo kerstomaatjes, gehalveerd
½ nootmuskaat, versgeraspt
100 g boter
4 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
2 eetlepels basilicumblaadjes
350 g penne
100 g pecorino, versgeraspt

Smelt de helft van de boter in een zware pan en fruit de knoflook tot hij zacht en licht gekleurd is. Voeg de tomaten en 1 theelepel zout toe en laat 15 minuten pruttelen, terwijl je de tomaatjes kneust met een houten lepel. Voeg de nootmuskaat toe en laat nog 3 – 4 minuten pruttelen. Maak op smaak met zout en versgemalen peper en voeg de basilicum toe. Kook intussen de penne al dente. Giet af en voeg de pasta, samen met de pecorino en de rest van de boter toe aan de tomatensaus. Meng en serveer met extra pecorino.