Voorjaars-minestrone met tortellini en basilicumolie

Bekijk video

Vandaag, om het voorjaar te vieren, het allerallereerste filmpje dat ik maakte voor nrc.tv: voorjaarsminestrone met tortellini en basilicumolie. Vergeef me dat ik zo snel praat. Dat moest van de regisseur ;)

1 prei
1 koolrabi
ongeveer 125 ml extra vergine olijfolie
een handje Puy-linzen
1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een tablet)
250 g groene tortellini met kaasvulling
1 dikke teen knoflook
grof zeezout
een bos basilicum
een handvol spinazie
1 ciabatta
zout en peper uit de molen
extra nodig: keukenmachine

Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen. Schil de koolrabi en snijd hem in dobbelsteentjes. Verhit twee eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin twee minuten de prei en linzen. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat tien minuten koken. Voeg de koolrabi en tortellini toe en laat de soep nog een minuut of tien koken tot de linzen, pasta en groenten beetgaar zijn (Kijk op de verpakking naar de kooktijd van de tortellini; als ze maar 5 minuten nodig hebben, voeg je ze pas de laatste 5 minuten toe). Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Hak de knoflook in de keukenmachine fijn met een paar korrels grof zeezout. Voeg de basilicumblaadjes en de resterende olijfolie toe en pureer tot een intens groene olie. Snijd de ciabatta in de lengte in plakken en leg ze op een bakplaat. Druppel er ongeveer de helft van de basilicumolie over en rooster het brood in 5 – 8 minuten krokant in de oven. Proef de soep, maak op smaak met zout en versgemalen peper en schep hem in vier kommen. Verdeel er de spinazie over en bedruppel met de rest van de basilicumolie. Geef de crostini erbij.