Champ voor St Patrick's day

Als je vanochtend wakker werd in het besef dat het St. Patrick’s day is ben je hoogstwaarschijnlijk a. in Ierland of uit Ierse voorouders geboren, b. stamgast in een Ierse pub, c. bevriend met Ieren (gaat vaak samen met a. en b.) of d. geabonneerd op de nieuwsbrief van de culinaire website epicurious.com (guilty).

Wanneer je in geen van bovenstaande categorieën valt, niet getreurd. Je weet het nu, en als je toevallig zin hebt in een feestje mag je jezelf ‘Irish for the day’ noemen. Je knoopt een groene sjaal om, of speldt een driebladig klavertje op je revers, en viert gezellig samen met de bevolking van Ierland en Noord-Ierland en miljoenen Ieren over de hele wereld Lá Fhéile Pádraig. Geeft zo’n gewone maartse maandag toch net iets extra’s, nietwaar?

Uiteraard zet je vanavond dan ook iets Iers op tafel. Of iets groens, dat mag ook. Hoewel ik sommige van de suggesties op Epicurious liever zou overslaan. Van de Shamrock Shake word je al misselijk wanneer je ernaar kijkt. Een glas pastelgroene meuk onder een berg slagroom met knalgroene hagelslag, brrrr. Fluorescerend groene Mint chocolate chip pancakes? Als de heilige Patrick al bedoeld heeft dat we op zijn naamdag kotsmisselijk zouden worden, zal hij het er toch mee eens zijn geweest dat je dat beter van een paar pinten teveel Guiness kunt zijn?

Nee dan deze ‘champ’. Ook groen, ook Iers, maar dan lekker. Champ is een traditionele Ierse stamppot van aardappels en lente-ui en, zeker wanneer je hem maakt met een royale hoeveelheid boter, een perfecte bodem om op te drinken. Het recept is van Darina Allen, die in Cork de gerenommeerde Balllymaloe Cookery School drijft.

Voor 4 personen:
6 – 8 bloemige aardappelen, schoongeboend
2 bosjes lenteui
300 – 400 ml melk
4 – 8 el boter

Kook de aardappelen in de schil gaar. Snijd de lenteui – wit en groen – in ringetjes. Doe ze in een pan en schenk er de melk op . Breng langzaam tegen de kook aan en laat 3 – 4 minuten zachtjes sluimeren. Zet het vuur uit en laat trekken tot de aardappelen gaar zijn. Pel de aardappelen en stamp ze of haal ze door een pureeknijper. Meng er beetje voor beetje de melk met uitjes door en vervolgens een deel van de boter. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer met een klontje boter smeltend in het midden. Lekker erbij: een gebakken of gepocheerd ei, een in boter gebakken moot vis of gegrilde (Ierse) lamskoteletjes.

De foto boven dit stukje leende ik van Epicurious.