Wortelsalade met rucola, komijn en pistachenootjes

Gisterenavond flanste ik een wortelsalade in elkaar die per ongeluk heel erg voor herhaling vatbaar was. Hoewel er een behoorlijk dosis losse pols aan te pas kwam, heb ik het recept post factum toch maar even geprobeerd te noteren. Het komt bij dit soort salades tenslotte niet op grammen aan, maar op de juiste balans van smaken. 

De gefruite komijnzaadjes, het sinaasappelsap in de dressing, de koriander en de pistachenootjes zijn de sterren in deze. Maar de variatiemogelijkheden liggen uiteraard voor het opscheppen. Volgende keer doe ik er misschien nog wel een drupje oranjebloesemwater bij. 

 

voor 2 personen:
olijfolie
1/2 tl komijnzaad
sap van 1 sinaasappel
1 el sherry-azijn
1 tl honing
1 volle tl dijonmosterd
1 el walnotenolie
een handje gepelde pistachenoten
400 g geraspte wortel
een handvol rucola
ongeveer 2 el vers korianderblad

Rooster eerst de pistachenoten tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en hak grof. Fruit in dezelfde koekepan de komijnzaadjes in een scheutje olijfolie tot ze beginnen te geuren. Klop een dressing van sinaasappelsap, azijn, honing, mosterd, walnotenolie en een paar eetlepels olijfolie en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Hussel de geraspte wortel, rucola, koriander, pistachenootjes en gefruite komijn met de dressing en serveer direct.