Een Italiaans geïnspireerd Kerstdiner

Het ideale Kerstdiner is niet alleen feestelijk en lekker, maar ook maakbaar. Waarom zou je je een menu op de hals halen waarvoor je eerst twee dagen boodschappen moet doen en daarna nog eens twee dagen in de keuken staat om vervolgens volkomen afgepeigerd aan tafel te zitten, te moe en te paniekerig om te genieten van het gezelschap waarvoor je al die moeite hebt gedaan? Waar gaat het nu eigenlijk om? Om het samenzijn, toch?

Juist. Daarom heb ik mij voor dit Kerstdiner laten inspireren door de Italiaanse keuken. Italianen zijn ontzettend goed in mangiarbene. Hoewel ze er oeverloos over kunnen ouwehoeren, maken ze hun gerechten nooit nodeloos gecompliceerd. Geen ingewikkelde recepten dus dit jaar. Geen gefrutsel met garneringen. Geen last-minute stress. Gewoon grote schalen op tafel en genieten. Van het eten én van elkaar.

Alle recepten zijn bedoeld voor 8 personen, maar waarschijnlijker is dat je hiermee genoeg zult hebben voor minstens 10 mensen. Dat ligt een beetje aan de gemiddelde eetlust en of er kinderen bij zijn. Maar wat maakt het uit als je iets overhoudt? De volgende dag smaken de kliekjes zo mogelijk nog beter.

Het voorgerecht bestaat uit verschillende kleine antipasti, waarvan de meeste goed voor te bereiden zijn. Bedenk dat je ze niet allemaal hoeft te maken; je kunt er een of twee uitkiezen. Maar als je het leuk vindt kun je het assortiment ook juist uitbreiden, met Parmaham, mortadella en salami bijvoorbeeld, of met gemarineerde artisjokken en dergelijke kant- en klare antipasti.

Het is misschien wijs om de krab voor de pasta tevoren te bestellen bij de visboer. Mocht je verse krab te duur vinden, neem dan liever geen surimi, maar krabvlees uit blik, of kies desnoods voor tonijn. Je kunt de knoflook, chili en peterselie eventueel al ’s middags fruiten; dan hoef je op het laatst alleen nog maar de linguine te koken.

De kippenstoofpot kun je al 1 of 2 dagen tevoren maken. Ergens voelt het een beetje als overkill om na een bordje pasta ook nog eens puree te serveren. Maar deze lichte knolselderijpuree moet je zien als een postillon d’amour voor de kostelijke stoofsappen. Als je er nog iets groens bij wilt eten, houd het dan eenvoudig. Een salade van rucola met geroosterde amandelen of pijnboompitten en een simpele dressing van citroensap, olijfolie en een drupje balsamicoazijn is alles wat je nodig hebt.

De hazelnoot-chocoladetaart kun je desgewenst al 1 of 2 dagen eerder bakken. Klop alleen de room wel op het laatste moment.

Vegetariërs, tot slot, zouden zich in elk geval te goed kunnen doen aan de antipasti, die vlees noch vis bevatten. En uiteraard aan het toetje. Voor vegetarische hoofdgerechten verwijs ik je graag door naar vegatopia, waar, zoals elk jaar, een aantal geweldige suggesties te vinden zijn.

Rest mij om nog te vermelden dat het prachtige stilleven boven dit stukje is gemaakt door fotograaf David Galjaard. En om iedereen fijne, ontspannen en smakelijke feestdagen te wensen. Aan dit menu zal het, hoop ik, niet liggen. Buon natale!

 

 

Antipasti d’inverno

Winterse antipasti

 

Linguine al granchio, peperoncino e limone

Linguine met krab, chili en citroen

 

Stufato di pollo con castagne e rosmarino

Gestoofde kip met kastanjes en rozemarijn

E

Purea di patate e sedano rapa

Aardappel-knolselderijpuree

 

Torta di nocciole e cioccolato con crema alla nocciole

Hazelnoot-chocoladetaart met hazelnootroom

 

 

 

Antipasti d’inverno

Voor 8 personen

Olive marinate
Gemarineerde olijven

250 g olijven (groen, zwart of allebei)
1 stengel bleekselderij, in smalle boogjes
50 g walnoten, in grove stukjes
2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
1 tl gedroogde oregano
een klein snufje gedroogde chilivlokken
½ el wittewijnazijn
100 ml olijfolie

Meng alle ingrediënten door elkaar en laat 24 uur marineren. 

 

Radicchio griglata con aceto balsamico
Gegrilde radicchio met balsamico
1 grote krop radicchio
olijfolie
balsamicoazijn

Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de radicchio in 8 gelijke parten. Kwast ze in met olijfolie en grill ze een paar minuten tot ze een mooi streeppatroontje hebben. Leg de gegrilde radicchio op een schaal en druppel er wat balsamico en olijfolie over. Bestrooi met zout en versgemalen peper en serveer warm of koud.

 

Insalata di finocchi e arancie
Salade van venkel en sinaasappel
2 navelsinaasappels
1 venkelknol
een handje zwarte olijven
olijfolie

Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de venkel in flinterdunne plakjes, snijd het groen fijn. Schik de venkel en de sinaasappel op een schaal en bestrooi met de olijven en het venkelgroen. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper.

 

Crostini con crema di fave e pecorino
Crostini met tuinbonen-muntpuree en pecorino
300 g diepvries tuinbonen
1 teentje knoflook, gepeld
5 – 7 blaadjes verse munt
olijfolie
citroensap
8 halve sneetjes brood
een klein stukje pecorino of Parmezaanse kaas

Kook de tuinbonen samen met de knoflook gaar. Laat uitlekken en pureer, samen met de muntblaadjes. Maak de puree smeuïg met olijfolie en maak hem verder op smaak met zout, versgemalen peper en citroensap. Rooster het brood, besprenkel met olijfolie en beleg met de tuinbonenpuree. Trek met een dunschiller mooie schilfers van de kaas en versier de crostini hiermee.

 

Crostini con funghi trifolati
Crostini met paddestoelen
8 halve sneetjes brood
olijfolie
250 g (gemengde) paddenstoelen, grote exemplaren gehalveerd
1 el roomboter
1 el bladpeterselie, fijngesneden
citroensap

Rooster het brood en besprenkel met wat olijfolie. Bak de paddenstoelen op hoog vuur in een scheutje olijfolie. Voeg op het laatst de boter en peterselie toe. Maak op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel een drup citroensap. Verdeel de paddestoelen over de crostini en serveer meteen.

 

Linguine al granchio, peperoncino e limone

Voor 8 personen:
500 g linguine
olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
1 bos bladpeterselie, fijngehakt
geraspte schil van 1 - 2 citroenen + citroensap
300 g gekookt wit krabvlees

Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Verwarm intussen een royale scheut olijfolie in een hapjespan (de pan moet groot genoeg zijn om straks de pasta te doen). Voeg de knoflook, chilipeper en de helft van de peterselie toe en laat zachtjes 5 minuten fruiten. Giet de pasta af en vang daarbij een kopje van het kookvocht op. Stort de uitgelekte pasta bij de knoflook etcetera in de pan. Voeg een scheut kookvocht, het krabvlees, geraspte citroenschil (begin voorzichtig, het mag niet overheersen), de rest van de peterselie en een scheut olijfolie toe en meng. Maak op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper en haal van het vuur. Stort de pasta in een (voorverwarmde) schaal en zet meteen op tafel.

 

Stufato di pollo con castagne e rosmarino

Voor 8 personen:
8 kippendijen, elk in 2 stukken
olijfolie
2 middelgrote uien, gesnipperd
4 stengels bleekselderij, in boogjes
250 g winterwortel, in halve maantjes
6 tenen knoflook, ongepeld
2 blaadjes laurier
2 takjes rozemarijn
500 ml droge witte wijn
300 g gare kastanjes, grote exemplaren gehalveerd
75 g koude roomboter

Bestrooi de stukken kip met zout en versgemalen peper. Verhit een flinke scheut olijfolie in een royale braadpan en braad hierin de kip aan. Doe dit het liefst in 2 – 3 porties zodat het vlees niet gaat sudderen maar mooi bruin bakt. Haal het vlees uit de pan en houd apart. Fruit de ui, selderij en wortel in het bakvet (voeg zo nodig nog een extra scheutje olijfolie toe). Doe de kip terug in de pan en schenk er de wijn en 250 ml water bij. Voeg de tenen knoflook, de laurier en rozemarijn toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de kip 40 minuten stoven. Voeg dan de kastanjes toe en laat, zonder deksel, nog eens 15 – 20 minuten stoven. Schep de stukken kip, kastanjes en groente uit de pan en zet het vuur hoog. Laat het stoofvocht (zo nodig) een beetje inkoken. Proef of je tevreden bent over de concentratie en smaak. Doe dan de kip etcetera terug in de pan. Laat, als je wilt, alles afkoelen en bewaar 1 of 2 dagen in de koelkast. Warm de stoofpot vlak voor je hem gaat serveren weer op. Snijd de boter in blokjes en roer ze door het kookvocht. Serveer de kipstoofpot op een grote (voorverwarmde) schaal en geef er de knolselderijpuree bij. 

 

Purea di patate e sedano rapa

Voor 8 personen:
1,5 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
2 stuks knolselderij (samen ook ongeveer 1,5 kilo), geschild en in stukken
300 – 500 ml melk
100 g roomboter

Zet de aardappelen en selderij in een pan onder water, voeg zout toe en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook in twintig, vijfentwintig minuten gaar. Breng intussen de melk tegen de kook aan. Giet de aardappelen en selderij af en pureer met een pureeknijper of –stamper. Maak er met de melk en boter een soepele, luchtige puree van. Proef en maak op smaak met zout en peper uit de molen.

 

Torta di nocciole e cioccolato con crema alla nocciole

Voor de cake:
150 g hazelnoten zonder vliesjes
100 g pure chocolade (72% cacao)
50 g bloem
25 g bakpoeder
25 g cacaopoeder
4 eieren
250 g roomboter, op kamertemperatuur
200 g bruine basterdsuiker
poedersuiker
175 g mascarpone
125 g crème fraîche
2 – 3 el hazelnootlikeur (bijv. Frangelico) of hazelnootsiroop (bijv. Monin, als er kinderen mee eten) of Marsala (als je niet van likeur of zoete room houdt)

verder nodig: taartvorm met een diameter van 24 cm, ingevet met boter en bestoven met bloem

Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat en schuif ze ongeveer 8 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Schud tussendoor een paar keer aan de bakplaat. Maal de hazelnoten middelfijn in een keukenmachine (of hak ze met een mes). Doe de gemalen hazelnoten, de bloem, het bakpoeder, cacaopoeder en een snuf zout in een kom en meng. Breek de chocolade in stukjes en laat ze smelten, in de magnetron of in een kommetje dat je boven een pan bijna kokend water hangt. Spits de eieren. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze tot een stevig schuim. Klop de boter en de suiker in de keukenmachine tot een luchtig mengsel (of doe dit in een kom en mix met een elektrische handmixer). Voeg, al mixend, 1 voor 1 de eidooiers toe. Mix er de gesmolten chocolade door. Voeg het hazelnotenmengsel toe en meng goed. Voeg een kwart van het eiwitschuim toe en schep dit door het beslag. Voeg dan de rest van het schuim toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag over de taartvorm en bak in 45 - 50 minuten gaar. Check na 40 minuten even of de taart niet te donker wordt en leg in dat geval een vel aluminiumfolie over de taart. En steek ter controle een satéprikker in het midden van de taart; als hij er schoon uit komt is de taart gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen. Verpak tot gebruik in een dubbele laag aluminiumfolie. Klop voor de hazelnootroom de mascarpone, crème fraîche en likeur (of siroop, of Marsala) luchtig. Bestuif de hazelnoottaart royaal met poedersuiker en serveer met de room en gloeiendhete espresso.