Schuimsoepje van Hollandse botersla met Zeeuws spek

Bekijk video

Schuimsoepje van Hollandse botersla met Zeeuws spek

Voor 4 personen:
8 plakjes Zeeuws spek
70 gram boter
1 sjalot, gesnipperd
1 krop (biologische) botersla

Verwarm de ovengrill voor. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spreid hierop de plakjes spek uit. Bak ze krokant onder de hete grill. Smelt intussen de helft van de boter in een pan. Voeg de sjalot toe, plus een snuf zout, en laat zachtjes 10 minuten fruiten zonder dat de sjalot kleurt. Zet een ketel met water op. Verwijder de harde kern van de sla (alleen de echt harde delen, dus niet het hele slahart) en snijd de sla in brede repen. Doe de sla in een blender of keukenmachine. Zet de machine aan en schenk er de hete sjalotboter bij. Schenk er vervolgens, terwijl het mes nog steeds draait, 300 ml kokend water bij. Schenk dit mengsel door een zeef terug in de pan. Druk met een lepel of spatel zoveel mogelijk vocht uit de slapuree in de zeef. Verwarm de slasoep opnieuw maar laat hem niet koken. Proef en maak hem op smaak met zout en versgemalen peper. Laat er op het laatst de rest van de boter in smelten en schuim de soep op met behulp van een staafmixer. Serveer de soep direct, in diepe borden. Leg in het midden van elk bord kruislings 2 plakjes krokant Zeeuws spek.