Roze soep

Of ik weleens van roze soep had gehoord, schreef een lezer me. Nee, om eerlijk te zijn had ik dat niet. Roze soep, geen belletje. Maar na het lezen van de eerste drie regels van Anne-Marieke’s mail vond ik mijn onwetendheid op rozesoepgebied met terugwerkende kracht onbegrijpelijk.

Het Litouwse volksgerecht Pink Soup, of Cold Beetroot Soup, bleek een van haar favoriete recepten. Zo fris als een zomergerecht maar kan worden, een fijne variatie op gazpacho, ideaal om mee te nemen naar een picknick, enzovoort. 

“Het is een koude soep op basis van karnemelk (evt. yoghurt), met geraspte komkommer en geraspte biet (flink wat zout erbij). Elke portie wordt geserveerd met een gekookt ei en een gekookte aardappel (vooral die laatste past magisch goed bij de frisse smaken van karnemelk/komkommer en de aardeachtige biet), eventueel een schep zure room.”

Kijk, mail mij iets dergelijks en binnen 24 uur heb ik zo’n gerecht gemaakt. Op internet bleken vele roze soepen te vinden (google ‘pink soup lithuania’ of zoek met dezelfde zoektermen op youtube). Maar Anne-Marieke had me een specifieke link gestuurd, naar gourmantineblog.com/the-pink-soup/ en dat zag er zo goed uit dat ik besloot het uit te proberen.

Op het recept was nauwelijks iets aan te merken. Alleen de twee komkommers die er eigenlijk in moesten waren iets teveel van het goede. Misschien zijn Litouwse komkommers een stuk kleiner dan die bij ons? Hoe dan ook, aan een gewone Hollandse komkommer heb je genoeg. Ik gebruikte kefir van het merk Andechser Natur, te koop in groene halveliterflesje bij Ekoplaza. Die is heerlijk romig en tamelijk mild. Afhankelijk van de zuurgraad van de kefir of karnemelk heb je misschien nog een paar druppels azijn nodig. Het recept schreef ook gebakken aardappelen voor in plaats van gekookte, en dat is een aanbeveling waard.

Voor 4 personen:

450 g vastkokende aardappels
3 middelgrote bieten, gekookt, gepeld en in stukken
500 ml kefir of karnemelk
eventueel een drupje wittewijnazijn
1 komkommer, in kleine blokjes
olijfolie
2 eieren, hardgekookt, gepeld en in plakjes
1 kuipje crème fraîche
een klein bosje bieslook, fijngeknipt
een klein bosje dille, fijngehakt

Boen de aardappels schoon en kook ze in de schil gaar. Pureer de bieten en kefir of karnemelk en maak pittig om smaak met zout en peper. Misschien is het nodig om nog een paar druppels azijn toe te voegen, afhankelijk van de zuurgraad van de kefir of karnemelk. Schep de blokjes komkommer door de soep. Snijd de aardappels in grote stukken. Schenk een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappels goudbruin en krokant. Verdeel de soep over vier diepe borden. Leg in elk een paar plakjes ei en een schep crème fraîche. Bestrooi met bieslook en dille en geef de gebakken aardappels er apart in een schaaltje bij.