Hup, Rutger, hup!

Tien bakgekken, acht weken, twee strenge doch rechtvaardige juryleden en één grote witte tent. De formule van The Great British Bake off is even eenvoudig als geniaal. Het is televisie op het tuttige af, maar juist dat tikje mutserige maakt het zo goed. Hoe heerlijk is het kijken naar het leed dat aangebrande koekjes heet. Cakes die niet willen rijzen of die, nog net even dramatischer, in kleffe brokken uit de vorm komen. Maar hoe mooi ook wanneer het wel lukt. Amateurbakkers die, vaak tot hun eigen verbazing, spektakelstukken neerzetten, kunstig versierde taarten en piramides van macarons in alle kleuren van de regenboog. En dat alles in een geruststellend landelijke setting, begeleid door klassieke muziek van de lichtvoetigste soort.

Deze weken brengt Omroep Max Heel Holland Bakt op televisie, een versie van eigen bodem. De kijkcijfers rezen vorige week (aflevering 6) de pan uit. Het programma is zeer zorgvuldig  nagemaakt en de juryleden zijn even kundig als hun Britse collega’s. Maar de doorslag voor het succes moet haast wel Martine Bijl zijn. Niet alleen kwebbelt zij het programma opgewekt bij elkaar, ze moedert op onnavolgbaar charmante wijze over de elke week nerveuzer wordende kandidaten. Martine verstaat de kunst van het wegknuffelen van een ingezakte soufflé. Dankzij haar is Heel Holland nu in de ban van het bakken.

Vanavond is de op een na laatste uitzending. Wie staan er volgende week in de finale en wie vliegt er op de valreep uit? Wordt het Matthieu, Narcis, Rutger of Evert? Al sinds de eerste aflevering ben ik fan van (lees: verliefd op) Rutger. Hij is de meest ontwapenende deelnemer en kan bakken als de beste. Maar in de loop van het programma lijkt onze Rut wel steeds meer moeite te hebben zijn zenuwen in bedwang te houden, dus of hij het gaat redden? Ik denk het wel. Hij kan het. Hup, Rutger, hup!

Lees ook dit interview met Rutger op Culy.nl.