De Snelle Vegetariër

 

Jacinta Bokma is hoofdredacteur van www.devegetarier.nl. Ze noemt zichzelf ‘foodinspirator’ en ‘flexi-vegan’ en maakte eerder een boek over veganistisch koken: Puur plantaardig. Haar droom is om mensen te verleiden minder vlees te gaan eten. Dit voorjaar verscheen Jacinta’s nieuwste werk, De Snelle Vegetariër.

Uiterlijk lijkt De Snelle Vegetariër als twee druppels water op De Dunne Vegetariër, een kookboek van Antoinette Hertzenberg. De Dunne Vegetarier lijkt dan weer sprekend op De Dikke Vegetariër van Mark Bittman, en dat is allemaal geen toeval. De spil in het verhaal is Antoinette Hertzenberg. Zij is degene die Bittman’s boek naar Nederland haalde, zij is de initiatiefnemer van devegetarier.nl en schreef ook het voorwoord voor De Snelle Vegetariër.

Bent u daar nog? Het is een ingewikkeld verhaal, maar ik wilde het toch even uitleggen, en wel om het volgende duidelijk te maken: inhoudelijk zijn de Dikke, de Dunne en de Snelle nauwelijks met elkaar te vergelijken.

Bittman’s boek is bovenal een tijdloos, gedegen basiskookboek, zonder fotografie, zonder poespas. Zo’n boek dat je in de kast hebt staan en waarin je af en toe opzoekt hoe je ook alweer guacamole maakt, samosa’s of gebakken tempeh. Hertzenberg’s boek staat vol met, nou ja, laat ik maar het zeggen zoals ik het zie, recepten die je zelf ook wel kunt bedenken. Niks mis mee, maar ook geen hoogvlieger.

De Snelle Vegetariër is een veel moderner kookboek, hipper zo je wilt. Met sfeervolle fotografie, QR codes die linken naar devegetarier.nl en bovenal veel eigentijdse recepten. Er staan smoothies in op basis van superfoods, een rauwe, veganistische burger en gezonde snacks als groentefrietjes en popcorn met zeewier. Maar ook feestelijke, klassiekere gerechten die niet misstaan op een diner, zoals bijvoorbeeld de pastei met pruimen, paddestoelen, noten en aardappelpuree. En een hoop lekkere toetjes, die ontbreken evenmin.

Een klein, zomers voorgerechtje uit het boek: courgette-papardelle

Voor 5 – 6 personen:
2 – 3 courgettes
5 zongedroogde tomaten, in stukjes
4 el olijfolie
1 grote teen knoflook

Was de courgettes en verwijder het kapje. Snijd de courgettes in de lengte in lange plakken met het brede gedeelte van een rasp. Eventueel kun je dit ook doen met een kaasschaaf. Je krijgt zo brede, lange plakken die wel wat weg hebben van een heel brede pasta. Verhit de olijfolie, knijp de knoflook erboven uit en bak de courgette omscheppend in 3 minuten heel licht goudbruin. Voeg de laatste minuut de zongedroogde tomaat toe en eventueel een snufje zout.  Schuif de courgette op een platte dienschaal en serveer meteen.