Ottolenghi's courgette-kalkoenburgertjes met sumaksaus

Dit recept maakte ik uit Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi (Fontaine uitgevers). Ottolenghi’s gerechten zijn weliswaar steevast om van te watertanden, maar zijn recepten kloppen niet altijd. Vertrouw bij het koken dus niet blind op wat er staat, maar gebruik je eigen smaak en ervaring als kompas. Over deze burgertjes hoef je je geen zorgen te maken. Ik heb de voorgeschreven hoeveelheid zout gehalveerd, maar kunnen ze volgens mij nauwelijks mislukken. Sumak is poeder van gedroogde Berberisbessen en te koop bij Turkse winkels.

Ottolenghi's courgette-kalkoenburgertjes met sumaksaus

Voor 4 personen: 
500 gram kalkoengehakt (ik gebruikte zelfgehakte biologische kippendijfilet)
200 gram grofgeraspte courgette
40 gram bosuitjes, in ringetjes
1 middelgroot ei
2 eetlepels fijngesneden munt
2 eetlepels fijngesneden koriander
2 fijngehakte tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
½  theelepel zout (of ietsje meer)
½ theelepel grofgemalen zwarte peper
½ theelepel cayennepeper
ca. 1 dl olijfolie

Voor de sumaksaus:
100 gram zure room
150 gram Griekse yoghurt
1 theelepel geraspte citroenschil
1 eetlepel citroensap
1 fijngewreven teentje knoflook
1,5 eetlepel olijfolie
1 eetlepel sumak
½ theelepel zout
¼ theelepel gemalen zwarte peper 

Roer eerst alle ingrediënten voor de saus in een kommetje door elkaar. Verhit de oven op 220 graden. Vermeng alle ingrediënten voor de burgers, op de zonnebloemolie na, in een grote kom en maak er 18 kleine burgertjes van. Giet een laag van ongeveer 2 mm zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de burgers, in porties, in ca. 4 minuten rondom bruin. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze in de oven in nog eens 5 – 10 minuten gaar worden. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de sumaksaus erbij.