Asperges met Hollandaise

Bekijk video

Asperges met Hollandaise

Voor 2 personen:
750 gram asperges
125 gram roomboter
2 eieren + 1 eidooier
sap van een halve citroen
100 gram beenham
een greepje verse kervel

Breng een (stoom)pan met water aan de kook. Schil de asperges en snijd een stukje van het uiteinde. Leg ze naast elkaar in een stoommandje. Doe de schillen en afsnijdsels in de pan met water en hang het stoommandje erboven. Dek af en stoom de asperges in ongeveer 15 minuten gaar. 
Laat de boter smelten op laag vuur. Bekleed een zeef of vergiet met een stuk keukenpapier en plaats het boven een schenkkan. Schenk de gesmolten boter (zo mogelijk zonder de melkbestanddelen die naar de bodem zijn gezakt) in de zeef en laat uitlekken. Je hebt nu geklaarde boter. 
Kook in een aparte pan de eieren zacht of hard, zoals je lekker vindt.
Doe voor de Hollandaisesaus de eidooier in een sauspannetje en voeg een eetlepel citroensap, een eetlepel koud water en een snuf zout toe. Zet de pan op laag vuur en klop met een garde tot het eimengsel schuimig wordt. Schenk er nu geleidelijk de geklaarde boter bij. Blijf rustig kloppen tot de saus dikker wordt. Het lijkt op het maken van mayonaise. Laat de saus in geen geval koken.
Proef en maak de saus desgewenst op smaak met extra citroensap en zout. Houd hem zo lang als nodig is warm, van het vuur af, onder een deksel.
Laat de eieren schrikken, pel en halveer ze. Hak de kervel fijn. Verdeel de asperges over twee borden, schik er de ham en eieren naast en bestrooi met wat kervel. Serveer met de Hollandaisesaus en nieuwe aardappels.