Soto ajam

Bekijk video

Soto ajam

Voor 6 personen:
een biologische (soep)kip van 1500 gram
een flink stuk verse gemberwortel (ongeveer 75 gram), ongeschild in plakjes
4 salam blaadjes
2 serehstengels, gekneusd en geknoopt
1 eetlepel zout
1 theelepel peperkorrels
2 uien, grof gehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
1 duimlengte verse laoswortel, geschild en kleingehakt
2 cm verse geelwortel, geschild en kleingehakt of 1½ theelepel koenjit
2 eetlepels arachideolie

voor erin:
200 g rijst (of laksa – glasnoedels)
6 eieren
desgewenst: 2 of 3 aardappels
250 g taugé
een flinke bos bladselderij, fijngesneden
gefruite uitjes
partjes citroen
kroepoek
ketjap
sambal badjak

Doe de kip samen met de gember, salam, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan. Schenk er  2,5 liter koud water over en zet de pan op laag vuur. Laat het water langzaam aan de kook komen (dat duurt al snel 3 kwartier). Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon en gooi dit weg. Leg een deksel schuin op de pan en laat de bouillon twee uur zachtjes trekken. Zorg ervoor dat het niet te hard gaat – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn in de pan; schuif er eventueel een warmteverdeeld plaatje onder.

Doe voor de boemboe de uien, knoflook, laos en geelwortel in een vijzel en wijf alles tot een fijne puree. Of pureer de ingrediënten in de keukenmachine. Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten. Op dit moment zou je de bouillon kunnen zeven, voor een wat helderder soep. Zelf vind ik dat niet zo nodig; we hebben het hier over huiselijk eten. Om de bouillon te ontvetten kun je wat velletjes keukenpapier over het oppervlak halen.

Verhit de olie in een schone pan en fruit hierin, op middelhoog vuur, de boemboe. Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soto nog een kwartier zachtjes koken. Pluis het kippenvlees uit elkaar en laat het nog 10 minuten meetrekken in de soep. Kook intussen de rijst gaar of week de laksa. Kook de eieren hard, en kook desgewenst ook aardappels. Zet alle ingrediënten die in de soep gaan in schaaltjes aan tafel. Zet ook de soeppan op tafel en schep hem in diepe borden. Laat iedereen zelf zijn soto vullen en op smaak maken.