Janneke's 7-uurs lamsbout met salsa verde

Bekijk video

Langzaam gebraden lamsbout met salsa verde

voor 4 - 6 personen:

1 lamsbout
1 bol knoflook
1 blikje ansjovis
2 eetlepels olijfolie
grof zeezout

voor de salsa:
een bosje platte peterselie
een bosje munt
2 eetlepels kappertjes
4 ansjovisjes uit blik
1 flinke theelepel Dijonmosterd
sap van een citroen
150 ml extra vergine olijfolie
zwarte peper uit de molen

Zet de oven aan op 80 graden. Spoel de lamsbout af en dep hem droog met keukenpapier. Houd twee tenen knoflook apart en pel de rest. Halveer de tenen in de lengte. Laat de ansjovis uitlekken en hak de visjes fijn. Maak met een scherp mesje rondom inkepingen in het vlees en prop hierin de ansjovis en knoflook. Wrijf de lamsbout rondom in met olijfolie en grof zeezout. Leg het vlees in een goed passende ovenschaal en zet deze 8 tot 10 uur in het midden van de oven.
Pluk voor de salsa verde de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze grof. Pel de achtergehouden knoflooktenen en hak ze fijn. Doe de kruiden, knoflook, kappertjes en ansjovis in de vijzel en stamp alles tot een grove pasta. Voeg de mosterd en een beetje citroensap toe. Schenk er al roerend de olijfolie bij. Proef en maak de salsa verder op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.
Snijd de lamsbout in plakken en serveer met de salsa verde.