Sofrito

Een Spaanse sofrito is tegelijkertijd een saus en tegelijkertijd de basis voor andere gerechten. Hij bestaat in ieder geval uit uien, tomaten en olijfolie, maar kan worden uitgebreid met knoflook, paprika en kruiden.

Het geheim van een goede sofrito schuilt in twee dingen: veel olijfolie en veel geduld. De uien moet heel langzaam garen zodat ze hun natuurlijke suikers prijsgeven en een royale plens olijfolie zorgt voor een volle smaak. Onderstaand recept leerde ik maken van een vriendin die het op haar beurt weer leerde van haar Spaanse schoonmoeder. De uien worden eerst eventjes gekookt en daarna pas gebakken. Na pureren levert dat een mildzoete, bijna romige saus op. Lekker bij vlees of vis, bij gegrilde groenten en als basis voor soepen.

Maak van onderstaand recept gerust een dubbele of driedubbele hoeveelheid. Sofrito laat zich prima invriezen. 

 

Voor ruim 300 ml saus:
1 grote ui, gesnipperd
100 ml (Spaanse) olijfolie
5 teentjes knoflook, fijngehakt
4 tomaten, gepeld en in vieren of 1 blik gepelde tomaten
1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes

Doe de ui in een koekenpan of hapjespan en voeg 100 ml water toe. Zet de pan op halfhoog vuur en laat het water verdampen. Voeg op het moment dat de uien droog komen te liggen de olie toe en laat de ui in een minuut of 10 – 15 mooi goudblond bakken. Voeg de knoflook toe en fruit een paar minuten mee. Voeg de tomaten, de paprika’s en een snuf zout toe, roer om, draai het vuur laag en laat ongeveer drie kwartier minuten pruttelen tot alle groenten zacht zijn. Pureer de saus glad en maak hem verder op smaak met zout en versgemalen peper.