Geroosterde groenten met sinaasappel-specerijenolie en muntyoghurt

Bekijk video

Geroosterde groenten met sinaasappel-specerijen-olie en muntyoghurt

Voor 2 personen:
2 zoete aardappels
1 pastinaak
1 (ongekookte!) biet
1 venkelknol
2 rode uien
1 teen knoflook
½ theelepel karwijzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
1 (onbespoten) sinaasappel
2 – 3 eetlepels olijfolie
ongeveer 10 blaadjes verse munt
150 – 200 ml volvette Turkse of Griekse yoghurt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de zoete aardappels en pastinaak en snijd ze in grote stukken. Boen de biet schoon maar schil hem niet. Snijd de biet in grote stukken. Snijd de stengels en een schijfje van de onderkant van de venkel. Snijd hem door de wortelaanzet heen in 4 tot 6 parten. Schil de uien, maar laat de worteltjes zitten. Snijd de uien door de wortelaanzet elk in 4 parten. Doe alle groenten samen in een kom. Pel de knoflookteen en doe hem in een vijzel. Voeg een snuf grof zeezout toe, plus het karwij-, komijn- en korianderzaad en stamp en wrijf tot een pasta. Boen de sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp de oranje schil eraf boven de vijzel. Roer de olie door de kruiderij.Hussel de groenten om met de geurige olie, zodat alles bedekt raakt met een dun filmpje. Spreid de groenten uit over de bakplaat en schuif deze zo’n 3 kwartier tot een uur in het midden van de oven, tot de groenten gaar en mooi gekaramelliseerd zijn.

 

Hak de muntblaadjes zo fijn mogelijk en roer ze door de yoghurt. Geef deze muntyoghurt, samen met bijvoorbeeld Turks brood, bij de groenten.