Janneke bakt soda bread

Bekijk video

Een sodabread is een gistloos brood, dat rijst door de chemische reactie tussen dubbelkoolzure soda en karnemelk. Het is dus makkelijker en veel sneller te maken dan gistbrood. Een nadeel van soda bread is wel dat het snel hard wordt. Beslist eten op de dag dat je het gebakken hebt dus.

Voor 1 brood:

250 g volkorenmeel
85 g roggebloem (natuurwinkel)
115 g witte bloem
1 theelepel fijn zeezout
1½ theelepel dubbelkoolzure soda (drogist, toko)
350 - 400 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 230oC. Zeef de drie soorten meel, het zout en de dubbelkoolzure soda boven een ruime kom. Meng met een houten lepel en maak in het midden een kuiltje. Giet er 350 ml karnemelk bij. Roer losjes van binnen naar buiten tot een samenhangend deeg. Ga nu verder met één (schone) hand. De truc is om zo weinig mogelijk te kneden; het deeg moet vooral luchtig blijven. Voeg eventueel meer karnemelk toe. Leg het deeg op een met meel bestoven werkvlak. Draai het met twee handen om en om, tot een ronde deeghomp. Leg die op een ingevette bakplaat en kerf met een mes een kruis in de bovenkant. Bak het brood in 40 minuten gaar. Breng na de eerste 15 minuten de oventemperatuur terug naar 200oC. Klop met je knokkels op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, is het brood gaar. Leg het op een rooster, met een schone theedoek erover. Spuit met een plantenspuit een beetje water over de theedoek, zodat de korst van het brood niet te hard wordt.