Home made bouillonblokjes (nou ja, blokjes...)

Laatst schreef ik hier iets over kant- en klare bouillon, een stukje waarop veel reacties en fijne tips kwamen. Antoinet verwees me naar een geinig, gratis te downloaden boekje met daarin een recept voor home made bouillonblokjes. Dat soort dingen hoef je mij maar een keer te zeggen. Zelf bouillonblokjes maken, dat is toch te grappig? Ik had bijna alle ingredienten al in huis en na nog een klein rondje boodschappen ging ik aan de slag. Wat rook het heerlijk toen ik al die verse groenten en specerijen maalde in mijn Magimix. 

Hieronder het recept, van Isabella Bender uit 'Thuis maken' Moeilijk of veel werk is het niet, maar je moet er wel een dag voor uitkiezen waarop je thuis bent, omdat het lang moet drogen in de oven. Dat drogen, dat vind ik meteen ook het grootste verbeterpunt van dit recept.

Ten eerste klopt het niet helemaal dat de bouillonbasis verandert in een soort tapenade. Bij mij werd hij althans veel droger dan dat. Ik heb het weliswaar geprobeerd in te vriezen in een ijsblokjesvorm, maar dat bleek geen enkele zin te hebben omdat het spul simpelweg te droog is om aan elkaar te vriezen. 

Ten tweede is het de bedoeling dat je de oven drie uur lang op 100 graden zet met de ovendeur op een kier. Vergis ik me nou of betekent dat dat je oven voortdurend keihard moet werken om op temperatuur te blijven terwijl een deel van de warmte zomaar ontsnapt? Zoals mijn moeder vroeger altijd opmerkte als ik bij thuiskomst nonchalant de keukendeur liet openstaan: "We stoken niet voor het hele Westland." 

Hoe dan ook, ik wil eigenlijk nog eens uitproberen of dat drogen niet ook lukt met een dichte oven, bijvoorbeeld een hele nacht op 50 of 60 graden. En eigenlijk wil ik dan ook meteen dat de bouillonbasis zo droog wordt dat ik hem niet hoef in te vriezen om hem lang houdbaar te maken. En, als ik dan toch bezig ben, misschien nog wat lavas in het recept (het onvolprezen maggikruid; dat miste ik een beetje). Misschien nog een snufje van dit. Of een takje van dat. Nou ja, wordt vervolgd dus. Maar eerst deze pot homemade bouillonpoeder maar ns opmaken. Hij is lekker zat. 

Voor een flinke jampot bouillonpoeder:

3 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad

1 eetlepel peperkorrels

1 eetlepel gemalen piment
750 gram ui
125 gram prei

500 gram wortel

250 gram bleekselderij

250 gram venkel

1 bol knoflook

bosje tijm

takjes rozemarijn

bosje peterselie
bosje selderij
50 gram gedroogde paddestoelen
100 gram zout

Maal de specerijen, was en snijd de groenten en kruiden fijn. Doe alles bij elkaar en maal dit met behulp van staafmixer of een andere keukenhulp tot een fijne pulp. Bekleed een bakblik met bakpapier. En verdeel gelijkmatig de pulp hierover.

Zet 1 uur in de oven op 100 graden, met deur dicht. Laat 3 tot 5 uur staan in de oven met de deur op een kiertje (de oven blijft aan staan). Schep het mengsel af en toe om.

Haal uit de oven en laat het mengsel afkoelen. De substantie is korrelig en vergelijkbaar met tapenade. 

Vul nu een jampotje met het mengsel om te bewaren in de koelkast (enkele weken houdbaar). Het overige deel kun je invriezen in ijsblokjesbakjes (12 mnd houdbaar).
 Gebruik de bouillon in deze verhouding: 2 eetlepels bouillonblokje op 1 liter water.

NB: bij mij was de pulp voor het drogen inderdaad vergelijkbaar met tapenade, maar erna was hij veel te droog om nog zo te noemen en ook niet meer als blokjes in te vriezen.

 

 

Als gedroogde paddestoelen gebruikte ik 25 gram funghi porcini (eekhoorntjesbrood) + 25 gram shiitake

Eerst de specerijen malen.

Ik voegde een klein deel van de groenten toe aan de specerijen zodat de draaimes meer grip kreeg (beter pakte).

De rest van de groenten fijnmalen, steeds in porties. 

Alles uitgesmeerd op twee bakplaten (die ik had bekleed met bakpapier).

Tussendoor een paar keer omscheppen. 

Zo zag mijn bouillonbasis eruit na 3 uur in de oven.

Nog even in de keukenmachine om er een grof poeder van te maken.

Et voila, home made bouillonpoeder.