Joek

Joek is een Thais gerecht. Hoewel de Thai officieel geen onderscheid maken tussen ontbijt- en andere gerechten, zou je het een ontbijtgerecht kunnen noemen. Het houdt het midden tussen soep en pap. Soms is-ie wat natter, en zou je het rijstsoep kunnen noemen. Soms lijkt het eerder een dikke rijstebrij. Ikzelf vind iets daar tussen in, dik vloeibaar, het lekkerst.

Saai, zul je zeggen. Maar joek zou geen joek zijn zonder een heel arsenaal condimenten. Lente-uitjes, koriander, verse gember, chilipepertjes, vis- en sojasaus maken een kom karakterloze rijstgruwel tot de meest aromatische en pittige, oppeppende start-up denkbaar.

voor 4 porties:

desgewenst 1 kippenpoot (vegetariërs kunnen de kip straffeloos weglaten)
125 gebroken pandanrijst (dat de rijst gebroken is, is essentieel omdat de joek anders nooit smeuïg wordt)

voor erbij:
knoflook, fijngesneden
arachideolie
rode chilipepers (liefst kleine rawits), fijngesneden
een stukje verse gemberwortel, fijngesneden
lente-uitjes, in ringetjes
verse koriander, grof gesneden
Thaise vissaus
lichte (Japanse of Chinese) sojasaus

Spoel de kippenpoot (als je die gebruikt) en de rijst af onder koud stromend water en doe ze in een pan met dikke bodem. Schenk er 750 ml water op, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Leg een vlamverdeler onder, en een deksel op de pan. Draai het vuur laag en kook de rijst een uur tot anderhalf uur, tot hij papzacht is. Voeg eventueel extra kokend water toe om de consistentie te bereiken die je lekker vindt.

Bereid de condimenten voor: Verhit een scheutje arachideolie in een wok en frituur de knoflook goudbruin – pas op: dat gaat razendsnel; luttele seconden te lang en de knoflook is verbrand en bitter. Schep de stukjes knoflook met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Vis de kippenpoot uit de rijstpan, pluis het vlees uit elkaar en roer het door de rijstepap. Serveer de joek in grote kommen en bestrooi met knoflook, chilipeper, gember, lente-ui en koriander. Maak op smaak met vis- en sojasaus.