Doping voor Djokovic (ofwel mijn gluten- en suikervrije haver-rozijnen-cookies)

Het is wat met die sporters. De ene doet EPO. De ander een glutenvrij dieet. Alles om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zo schijnt tennisser Novak Djokovic, die afgelopen zondag de Australian Open won, al anderhalf jaar geen gluten meer te eten. Voor zover ik heb kunnen nagaan is hij niet officieel gediagnostiseerd met coeliakie - de 'echte' vorm van glutenintolerantie - maar heeft zijn arts een verband ontdekt tussen zijn astma en de consumptie van tarwe. Sinds Djokovic glutenvrij eet is hij niet meer te verslaan. 

Het is interessant dat steeds meer artsen erkennen dat er behalve coeliakie ook een lichtere vorm van glutenovergevoelighied bestaat. Eentje die niet door middel van een biopt uit de darmen is vast te stellen, maar waarbij een glutenvrij of glutenarm dieet weldegelijk een verbetering in de gezondheid kan betekenen. Op de website van CNN zegt Djokovic' arts Everard hierover: " (...) while only 1% of people are gluten intolerant, more than half of his clients are sensitive to it -- and 93% of them have seen benefits from eliminating gluten from their diet."

Uiteraard is er voor iedere arts die zoiets zegt ook weer eentje die hem tegenspreekt en gelooft dat al die mensen bij wie geen positief biopt is gevonden zich maar aanstellen met hun glutenfobie. Maar ik voorspel hierbij dat artsen zoals Everard gelijk zullen gaan krijgen. Ook zonder coeliakie kun je klachten krijgen van gluten. Mark my words.

En nu mijn recept voor gluten- en suikervrije haver-rozijnen-cookies. Eet ze vooral stiekem, want goed beschouwd vormen deze koekjes je reinste doping. 

Haver-rozijnen-cookies (gluten- en suikervrij)

Voor wie niet gewend is gluten- en/of suikervrij te eten, bevat dit recept allicht wat onbekendere ingredienten. Klik erop voor meer info.

175 gram boter, in dobbelstenen
75 gram tagatose in poedervorm (ik gebruik deze)
3 eieren
1 theelepel natuurlijk vanille-extract
100 gram glutenvrij havermeel (of volkoren rijstemeel)
75 gram kleefrijstmeel (te koop bij de toko)
1 theelepel guargom (bijvoorbeeld hier te koop)
½ theelepel wijnsteenbakpoeder (te koop bij elke natuurvoedingswinkel)
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen kaneel
175 gram glutenvrije havervlokken 
175 gram rozijnen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter, tagatose en het vanille-extract in een mengkom en mix tot de boter zacht is. Voeg 1 voor 1, al mixend, de eieren toe. De boel zal gaan schiften en eruit zien als roerei, maar maak je geen zorgen, zodra je het meel toevoegt komt het goed. Zeef de meelsoorten, guargom, het bakpoeder, zout en de kaneel samen en mix door het boter-ei-mengsel. Voeg de havervlokken en rozijnen toe en schep deze met een spatel door het beslag. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Maak met behulp van 2 eetlepels bergjes van het beslag op de bakplaten. Het beslag is heel stijf en loopt nauwelijks uit, dus de bergjes mogen vrij dicht naast elkaar komen. Bak de koekjes in 15 – 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een goed afgesloten trommel.