Boerenkoolstamppot met alles erop en eraan

Bekijk video

Boerenkoolstamppot met worst, spek en rode uien-confit

Voor 4 personen

voor de uienconfit:
2 eetlepels olijfolie
1 kilo rode uien, gepeld en in kwarten gesneden
1 eetlepel rietsuiker
1 eetlepel balsamicoazijn

voor de stamppot:
1250 gram kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 rookworst
1 eetlepel olijfolie
100 gram gerookt spek, in dobbelsteentjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram boerenkool, gesneden
een scheut extra vergine olijfolie
1 -2 eetlepels wittewijnazijn

Schenk voor de confit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en een flinke snuf zout. Draai zodra de pan voldoende warmte heeft het vuur laag. Laat de uien zo drie kwartier tot een uur smoren, terwijl je ze af en toe omschept. Op die manier karamelliseren de suikers die van nature in de uien zitten.

Draai het vuur iets hoger en strooi de suiker over de uien en schep goed om. Schenk de balsamicoazijn in de pan, schep alles nog een keer goed om en zet na een paar minuten het vuur uit. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper en eventueel nog een drupje azijn. Je kunt de uien warm of op kamertemperatuur serveren. 

Zet intussen de aardappels half onder water, voeg zout toe en breng ze aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de aardappels in 20 – 25 minuten gaar.

Breng in een andere pan water tegen de kook aan. Leg de rookworst in het water, draai het vuur laag en laat hem zachtjes 20 minuten wellen.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes zachtjes uit. Fruit de knoflook een minuut mee en voeg dan de boerenkool toe. Laat de boerenkool 5 tot 10 minuten stoven onder een deksel, tot hij geslonken is maar niet te gaar.

Giet de aardappels af en vang het kook vocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper fijn en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om een stevig, maar smeuiig mengsel te krijgen. Doe de boerenkool met spek erbij en schep alles met een houten lepel door elkaar.

Maak de stamppot op smaak met extra vergine olijfolie, azijn, zout en royaal versgemalen peper. Snijd de rookworst in schuine plakjes en leg ze op de stamppot. Geef de uienconfit erbij.