Hollandse erwtensoep

Bekijk video

Erwtensoep

Voor 4 personen:
500 gram spliterwten
1 varkenspoot, hamschijf of 500 g krabbetjes
1 stuk gepekeld spek met zwoerd (van ongeveer 200 gram)
2 laurierbladeren
2 preien
1 winterwortel
1 kleine knolselderij
2 aardappelen
1 slagersrookworst
1 bos bladselderij

erbij: roggebrood en katenspek

 

Spoel de spliterwten af onder koud stromend water. Breng in een grote pan 2,5 liter water aan de kook en voeg de erwten, het vlees (behalve de rookworst) en de laurier toe. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de erwten en het vlees in anderhalf uur zachtjes gaar koken. Roer tussendoor af en toe in de pan. Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen; de wortel, knolselderij en aardappelen in blokjes. Voeg de groenten toe aan de erwten en het vlees en laat, onder af en toe roeren, een half uur zachtjes meekoken. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het een beetje afkoelen, tot je het kunt hanteren zonder brandwonden. Voeg intussen de rookworst toe aan de pan met soep en laat hem 20 minuten wellen (= niet koken). Verwijder vellen en botten van de varkenspoot of hamschijf en snijd of pluk het vlees in kleine stukken. Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in blokjes. Was de bladselderij en hak de kruiden grof. Vis de rookworst uit de soeppan en snijd in plakjes. Voeg het vlees, de worst en de selderij toe aan de soep en maak hem op smaak met zout en peper. Geef er het roggebrood met katenspek bij.