Warme, goudgele maiscurry

Wanneer een kolf suikermais echt vers is, dus net, hooguit een paar dagen geleden geoogst, kun je hem koken, in ruim water met ruim zout en niet te lang, tot hij net gaar is, en daarna kun je hem rondom, al draaiend, bestrijken met roomboter, zo royaal dat de boter, onmiddellijk smeltend wanneer hij de warme, goudgele korrels raakt, ervan af druipt, en als je er dan je tanden inzet, dat is iets onbeschrijfelijk verrukkelijks.Helaas ben ik de enige thuis die er zo over denkt, en daarom eten wij zelden verse suikermais. Maar soms koop ik toch een paar kolven. Of oren, zoals ze zo leuk in het Engels heten. Het is het staartje van het seizoen, het kan nog op de nipper. Hierna zitten we weer een jaar vast aan mais uit blik – iets waarvoor ik de gruwel van mijn huisgenoten overigens weer wel deel.
In plaats van de mais on the cob te serveren, verwerkte ik de korrels in een kruidige, goudgele curry met koriander en mosterdzaad. En verdraaid, geen onvertogen woord aan tafel. Je kunt het gerecht in kommetjes serveren, met warme naan erbij. Of met rijst. Of allebei. Fijne extra’s zijn raita, chutney of een rauwkostsalade in Indiase stijl. Wie meer zin heeft in soep, ten slotte, verdunt de curry met een halve liter groentebouillon.

 

Voor 4 personen:
40 gram roomboter of ghee
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
een forse duim gemberwortel, fijngesneden
1 rode of groene chilipeper, met of zonder zaadlijst, fijngesneden
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
4 kardemompeultjes, gekneusd
2 kruidnagels
1 blaadje laurier
2 middelgrote tomaten, in stukjes
400 ml kokosmelk
4 verse maiskolven
1 theelepel mosterdzaad
½ theelepel garam masala
sap van ½ - 1 limoen
een handvol vers korianderblad, grofgesneden

Verwarm de boter of ghee in een zware pan en fruit hierin op matig vuur de uien goudblond. Fruit de knoflook, gember en chilipeper een paar minuten mee. Zet het vuur hoog en bak koriander(poeder), komijn, geelwortel, kardemom, kruidnagel en laurier al omscheppend 1 minuut mee. Voeg de tomaten, 1 theelepel zout en 100 ml water toe. Blijf een paar minuten roeren tot de inhoud van de pan sauzig wordt. Schenk de kokosmelk erbij, laat opnieuw koken, draai dan het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen. Trek de hulzen en draden van de maiskolven. Zet ze een voor een rechtop op het werkvlak en snijd er met een scherp mes de maiskorrels af. Voeg de maiskorrels toe aan de curry, breng aan de kook, draai het vuur weer laag en laat nog eens 10 - 15 minuten koken. Pof het mosterdzaad in een droge koekenpan. Roer het mosterdzaad en de garam masala door de curry. Proef en maak op smaak met zout en limoensap. Bestrooi voor het serveren met koriandergroen.