Vietnamese loempiaatjes

Bekijk video
Vietnamese loempia's
 
Voor de dipsaus (nuoc cham):
50 ml rijstazijn
2 volle eetlepels suiker
1 rode chilipeper
1 teen knoflook
50 ml vissaus
sap van 1 limoen
 
Voor 20 loempiaatjes:
100 gram glasnoedels of mihoen
125 gram (biologische) kippendijfilet
20 middelgrote garnalen
1 winterwortel
een handje taugé
1 bos munt
1 bosje bieslook
20 vellen rijstpapier 
 
extra: 2 schone theedoeken zonder wasmiddelenluchtjes
 
Maak eerst de dipsaus, zodat de smaken kunnen intrekken. Breng 100 ml water met de rijstazijn en suiker aan de kook in een steelpan. Roer tot de suiker is opgelost en laat weer afkoelen. Verwijder de steel van de chilipeper, halveer hem en verwijder desgewenst de zaadjes. Snijd de peper piepklein. Pel de knoflookteen en snijd ook deze heel fijn. Roer peper en knoflook samen met de vissaus en het limoensap door het azijn-suikermengsel. Proef of zoet, zuur en zout mooi in balans zijn en pas de smaken zo nodig nog ietsje aan.  
Breng voor de loempiaatjes een grote en een kleine pan water aan de kook. Leg in de kleine de kippendijfilet, voeg een snuf zout toe en laat 5 – 7 minuten zachtjes pocheren tot het vlees gaar is. Schep uit de pan. Breng het water opnieuw aan de kook  en pocheer de garnalen 2 – 3 minuten, tot ze gaar en mooi roze zijn. Schep eveneens uit de pan. 
Zet zodra het water in de grote pan kookt het vuur uit. Doe de glasnoedels in erin en roer even om, zodat ze zich door het water verspreiden. Laat 2 – 3 minuten weken en stort ze in een vergiet. Laat de noedels goed uitlekken. Snijd de kip in dunne reepjes. Pel de garnalen en halveer ze overlangs. Schil de winterwortel en snijd in luciferdunne reepjes. Pluk de blaadjes van de munt. Halveer de sprieten bieslook overdwars. Zet alle ingrediënten klaar, samen met een grote kom warm water en een serveerschaal. Bevochtig 2 theedoeken en wring ze uit. Spreid er een uit op het werkvlak
Week telkens een vel rijstpapier 10 tellen in het water tot hij slap wordt en leg hem op een vochtige theedoek. Leg er 1 of 2 blaadjes munt op, 2 halve garnalen, wat van de kip, wortel, tauge en een plukje glasnoedels. Vouw eerst beide zijkanten over de vulling en vouw er daarna de onderkant overheen. Trek de boel strak en begin te rollen alsof je een pannenkoek oprolt. Leg vlak voor het einde nog 2 sprietjes bieslook tussen het rolletje, zodat die mooi zichtbaar zijn. Bewaar het loempiaatje op de serveerschaal onder de vochtige theedoek. Herhaal met de overige vellen en de rest van de vulling.