Janneke's chili zonder bonen

Bekijk video

Chili zonder bonen, maar met chocolade, whisky en bier

voor 8 personen (of een voorraad in de vriezer):
1,5 kilo vang of sukadelappen, grofgemalen of grofgehakt 
olijfolie
3 rode chilipepers
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, fijngesneden
1,5  eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel gedroogde oregano
½ eetlepel zout
2 eetlepels whisky
1 blik tomaatstukjes
500 ml sterke runderbouillon
1 flesje (0,33 ml) bruin bier
30 gram pure chocolade (minstens 70%), geschaafd

de toppings:
fijngehakte rode ui, naturel tortillachips, blokjes avocado, fijngehakte verse koriander, zure room, partjes limoen

Verhit de olijfolie in een braadpan en braad hierin een deel van het vlees aan tot het goed bruin is. Herhaal tot al het vlees gebruind is en schep het laatste vlees uit de pan. Rooster intussen de verse chilipepers in een droge koekenpan op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en snijd ze met zaad en al fijn.

Fruit de uien in de braadpan (het vlees heeft genoeg vet achtergelaten). Fruit de knoflook en geroosterde chilipeper even mee en doe dan het vlees terug in de pan. Voeg ook de komijn, chilipoeder, oregano en het zout toe en bak nog 2 minuten. Schenk de whisky in de pan, schep het vlees nogmaals om. Voeg de bouillon, het bier en tomaten toe, breng aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan.

Laat de chili een uur of drie stoven, tot het vlees smeltend zacht is. (Dit kan trouwens ook in een oven op 120 - 140 graden.) Haal het deksel van de pan en laat de chocolade al roerend oplossen in de chili. Proef en maak het gerecht op smaak met zout of maak hem extra pittig met cayennepeper. Zet alle toppings in kleine schaaltjes op tafel. Serveer de chili in diepe kommen en laat iedereen zichzelf bedienen van de toppings.