Goudgele curry van verse mais

 

Je kunt deze curry in kommetjes serveren, met warme naan erbij. Of met rijst. Of allebei. Fijne extra’s zijn raita, chutney of een rauwkostsalade in Indiase stijl. Wie meer zin heeft in soep, ten slotte, verdunt de curry met een halve liter groentebouillon.

Voor 4 personen:
40 gram roomboter of ghee
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
een forse duim gemberwortel, fijngesneden
1 rode of groene chilipeper, met of zonder zaadlijst, fijngesneden
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
4 kardemompeultjes, gekneusd
2 kruidnagels
1 blaadje laurier
2 middelgrote tomaten, in stukjes
400 ml kokosmelk
4 verse maiskolven
1 theelepel mosterdzaad
½ theelepel garam masala
sap van ½ - 1 limoen
een handvol vers korianderblad, grofgesneden

 

Verwarm de boter of ghee in een zware pan en fruit hierin op matig vuur de uien goudblond. Fruit de knoflook, gember en chilipeper een paar minuten mee. Zet het vuur hoog en bak koriander(poeder), komijn, geelwortel, kardemom, kruidnagel en laurier al omscheppend 1 minuut mee. Voeg de tomaten, 1 theelepel zout en 100 ml water toe. Blijf een paar minuten roeren tot de inhoud van de pan sauzig wordt. Schenk de kokosmelk erbij, laat opnieuw koken, draai dan het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen. Trek de hulzen en draden van de maiskolven. Zet ze een voor een rechtop op het werkvlak en snijd er met een scherp mes de maiskorrels af. Voeg de maiskorrels toe aan de curry, breng aan de kook, draai het vuur weer laag en laat nog eens 10 - 15 minuten koken. Pof het mosterdzaad in een droge koekenpan. Roer het mosterdzaad en de garam masala door de curry. Proef en maak op smaak met zout en limoensap. Bestrooi voor het serveren met koriandergroen.