Eetsnob

Het mag dan kinderboekenweek zijn en je mag door je moeder zijn meegesleept naar de plaatselijke boekhandel voor een nieuwe voorraad verantwoord leesvoer, als je negen bent word je vaak toch het allerliefste voorgelezen uit een oude Donald Duck. En zo af en toe vind je moeder met d’r literaire idealen dat stiekem ook best leuk.

Kijk, Donald heeft een nieuw baantje als butler bij mevrouw Grootebroek van Oudeschild de Kwakel, een kakkineuze dame in roze badjas met krulspelden in heur haar. Mevrouw geeft een feestje en overhandigt onze gevederde vriend een boodschappenlijst. Kazen, wijnen, paté, bonbons. “Kan ik dat allemaal bij dezelfde supermarkt kopen?” vraagt Donald. Waarop zij uitroept: “Bij de supermarkt? Ben je een veertje betoeterd, Duck? Daarvoor ga je naar de SPECIAALZAKEN!”

De nieuwbakken butler reist half Noord-Holland af om zijn bazin te plezieren. Nootjes bij ‘De hoorn des overvloeds’ in Beverwijk. Luxe kaasjes bij Dirk Trom in Hoofddorp. Met de hand gemalen paté bij Brederode, wijn uit 1952 bij Gijsbrechts. En natuurlijk moeten de bonbons worden gekocht bij Pauline Praline in Amsterdam. Waar anders?

Als hij thuis komt staat mevrouw alweer klaar met de volgende opdracht: kreeftkroketten bij Dobbelkamp in Zandvoort. Arme Donald. Hij smeert hem als de wiedeweerga terug naar Duckstad. Het zoveelste baantje mislukt. Maar betaald is hij wel, en om dat te vieren neemt hij zijn neefjes mee naar Patat van Ad. “Sorry jongens, maar al die dingen die zo nodig ergens vandaan moeten komen... we nemen gewoon een patatje.”

“Saus erbij?” vraagt Ad. “Ik heb een verrukkelijke handgedraaide mayo van een eierboer uit Dooierveen die...”

Zal ik eens iets bekennen? Ik draag weliswaar nooit een roze badjas en zelden krulspelden, maar eigenlijk lijk ik wel een beetje op mevrouw Grootebroek Huppeldepup de Kwakel. En eigenlijk is dat best wel een beetje stom. Of in elk geval vermoeiend. Ook omdat ik geen butler heb.

Bloemkoolsalade

Voor 4 personen:
2 rode (punt)paprika’s (of 2 gepelde paprika’s uit pot)
1 middelgrote bloemkool, in roosjes
2 eetlepels rodewijnazijn
5 eetlepels olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
100 gram kleine zure augurkjes, kleingesneden
2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
een handje peterselie, fijngesneden
1 blik (duurzame) tonijn, uitgelekt
of 4 hardgekookte eieren, grofgehakt

Iets lekker gewoons vandaag: bloemkool. Leg de paprika’s direct op een pandrager boven een vuurtje en draai ze af en toe, net zo lang tot ze rondom zwart zijn. Of laat ze blakeren onder een hete ovengrill. Doe de paprika’s in een kom en dek af met vershoudfolie en laat 10 minuten stomen (zo laat het velletje makkelijker los). Verwijder schil en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Kook of stoom intussen de bloemkoolroosjes beetgaar. Klop een zurige dressing van de azijn, olie, zout en peper. Meng bloemkool, paprika, sjalot, augurk, kappers, peterselie en tonijn of eieren met de dressing en laat de salade voor het serveren minimaal een half uurtje staan. Lekker met patat en mayo uit Dooierveen.