Melanzane alla parmigiana

Bekijk video

Melanzane alla parmigiana

Voor 6 -8 personen:
4 – 5 grote aubergines
extra vergine olijfolie
200 g provolone, in plakjes
4- 5  hardgekookte eieren 
een handvol verse basilicumblaadjes
ongeveer 1 liter (zelfgemaakte) basistomatensaus 
200 g Parmezaanse kaas, geraspt

Verhit een grillpan tot hij gloeiend heet is. Snijd de aubergines in de lengte in plakken en rooster ze tot ze aan beide kanten een mooi donker streeppatroon vertonen. Als alle aubergineplakken gegrild zijn, meng je er 2 - 3 eetlepels olijfolie door. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een lage, vierkante of rechthoekige ovenschaal in met olijfolie. Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Snijd of scheur de basilicumblaadjes grof. Verdeel een laagje tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg hierop een deel van de aubergineplakken, naast elkaar zodat de saus bedekt is. Maal er wat zwarte peper over en bestrooi met een klein beetje zout. Verdeel er een deel van de provolone, plakjes ei en basilicum over en bestrooi met een deel van de Parmezaan. Dek af met een tweede laag tomatensaus, waarop je weer een laag aubergines legt enzovoort. Zorg dat de bovenste laag uit tomatensaus bestaat en bestrooi die royaal met Parmezaanse kaas. Bak het gerecht ongeveer een half uur in de oven. Je kunt de parmigiana warm eten, maar op kamertemperatuur is-ie ook erg lekker.

Provolone is een Italiaanse, koemelkse kaas die goed smelt en daarom heel geschikt is om mee te koken. De kaas is te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels. In plaats van provolone kun je ook mozzarella gebruiken.