Gefrituurde courgettebloemen

Bekijk video

Gefrituurde courgettebloemen

Voor 10 stuks:
10 courgettebloemen
1 bol buffelmozzarella
1 blikje ansjovisfilet
10 basilicumblaadjes
olie om te frituren
125 g bloem
1 ei + 1 eidooier
200 ml koud, koolzuurhoudend water

Snijd de steeltjes van de courgettebloemen, maar laat ongeveer 2 centimeter zitten. Vouw de kelk open en haal de meeldraden eruit. Was de bloemen en de binnen- en buitenkant voorzichtig droog. Snijd de mozzarella in 10 blokjes. Laat de ansjovis uitlekken. Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes.  Leg in elke bloem een stukje mozzarella en een ansjovisje. Vouw de kelk dicht en draai de puntjes in elkaar zodat een gesloten ballonnetje ontstaat. Verhit een laag olie in een frituur- of andere grote pan tot 175 graden.Doe voor het beslag het water met een paar ijsblokjes in een kom. Splits het ei en voeg de twee eidooiers toe aan het water. Voeg de bloem toe, plus een snufje zout en klop met 2 eetstokjes (of een vork) tot een rommelig beslag. Klop het eiwit stijf in een schone kom en spatel dit er luchtig doorheen. Pak de courgettebloemen bij hun steeltjes en haal ze door het beslag. Laat ze, met een paar tegelijk, in de hete olie glijden. Frituur de bloemen in een paar minuten goudkleurig. Laat ze heel eventjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze vervolgens zo snel mogelijk.