Janneke maakt klassieke Franse doperwtjes

Bekijk video

Klassieke Franse doperwtjes

Bij dit soort delicate groente ben ik voorstander van de Franse manier van serveren: als aparte gang. Kun je er tenminste optimaal van genieten. Reken voor vier personen op een kilo peulen; daar houd je ongeveer 600 gram doperwtjes van over. De ham is in dit gerecht een belangrijke smaakgever, dus niet iets om op te beknibbelen. Kies bij voorkeur een mooie beenham en vraag de slager om hem in iets dikkere plakken te snijden. Smokkelen met de hoeveelheid boter is in dit geval een doodzonde.

Voor 4 personen:
1 kilo verse doperwten
1 eetlepel olijfolie
2 – 3 sjalotten, gesnipperd
100 – 150 gram gram achterham, in reepjes
100 ml groentebouillon
1 klein glas droge witte wijn
80 gram roomboter

Dop de erwten. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de gesnipperde sjalot toe. Strooi er wat zout over, draai het vuur laag en laat de sjalotjes zo een minuut of vijf fruiten. Voeg de ham toe en bak deze een minuutje mee, zonder te bruinen. Doe nu de doperwten in de pan en schenk er de bouillon en wijn op. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en stoof de erwten op deze manier beetgaar. Dat kan tussen de 8 en 12 minuten duren. Snijd de boter in vier stukken en roer ze door de doppers tot ze gesmolten zijn tot een goddelijke saus.