Tomatensaus, een beetje van mij en een beetje van Marcella Hazan

Deze tomatensaus is gebaseerd op een beroemd recept van Marcella Hazan. Haar sugo al pomodoro is van een onweerstaanbare eenvoud: Laat 500 gram kleingesneden blik- of verse tomaten, een gehalveerde ui, een snuf zout en 75 gram boter 3 kwartier sudderen tot het vet op de tomaten drijft. E basta, meer is er niet aan.

Nadat ik de saus een paar keer had gemaakt – en nadat ik me een kick had gegeten aan de gestoofde uien, die Hazan weggooit, maar die een feestmaal op zichzelf vormen wanneer je ze oppeuzelt met olijfolie, zeezout en versgemalen peper – besloot ik het recept naar eigen hand te zetten. Door olijfolie te gebruiken in plaats van boter. Ik beschouw mevrouw Hazan als een grootheid en kan niet ontkennen dat dit aanvankelijk voelde als heiligschennis, maar uiteindelijk vind ik olijfolie toch beter passen bij tomaat.

Het blijft een kwestie van smaak, dus probeer vooral ook de originele versie. In plaats van ui gebruik ik soms ook knoflook, gewoon ter afwisseling. Bedenk ook dat de saus niet alleen geschikt is voor over pasta; het is een ideale basissaus voor vrijwel alles. Pizza, gnocchi, polenta. En uiteraard kun je het recept naar eigen inzicht uitbreiden met gedroogde oregano of verse basilicum, met chilipeper, met rul gehakt, blokjes gebakken aubergine, afijn, met wat je maar kunt verzinnen. Onderstaande hoeveelheden geven een saus genoeg voor pasta voor 4 personen, of voor over 4 pizza's. 

 

2 blikken gepelde pruimtomaten, kleingesneden
1 grote ui, gepeld en gehalveerd, of 4 - 6  tenen knoflook, gepeld
4 - 6 eetlepels extra vergine olijfolie

Doe de tomaten met hun sap, de ui of knoflook, olijfolie en een flinke snuf zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel 3 kwartier sudderen. Roer af en toe met een houten lepel.  Verwijder ui of knoflook (eet ze op geroosterd brood) en maak de saus zo nodig verder op smaak met zout.